System zależności gospodarczych
Cytat: Czy nie byłoby dobrze, gdyby regiony czerpały jakieś zyski, np. z żywności i nieruchomości. To zaktywizowałoby regiony, dawałoby im naturalne zyski oraz tworzyłyby jakąś rywalizację pomiędzy regionami o szybkość załatwiania spraw i aktywność, a być może w przyszłości też o ceny.
Ciekawy pomysł... proponujesz coś w rodzaju podatku lokalnego (rozbicie podatku na państwowy i lokalny) czy podatek od nieruchomości?

Prawdę powiedziawszy to trochę skomplikuje system i tak już złożony. O ile sama idea podatku lokalnego mi się podoba (tak w wirtualu, jak i w realu) to jednak mam obawy przed kolejnym komplikowaniem systemu, który i tak będzie nowością dla wszystkich i sporym wyzwaniem zarówno dla prowadzących działalność, jak i BIW. Trzeba by prowadzić odrębne budżety dla regionów oraz przelewać część podatku na konta regionów - w zależności od? Miejsca zamieszkania czy miejsca prowadzenia działalności gospodarczej...

Moja propozycja w tym zakresie byłaby taka: Na razie sobie to darować, wdrożyć system bez kolejnej komplikacji i zobaczyć jak to w ogóle będzie się sprawdzać (bo pomiędzy rozważaniami teoretycznymi, a praktyką mogą być różnice), pewnie mogą być pożądane pewne zmiany pod wpływem praktycznego działania - natomiast gdy okaże się, że system działa sprawnie, radzimy sobie z obrotem środkiem wymiany itd., to wtedy można pomyśleć nad kolejnym jego skomplikowaniem.

Reasumując idea mi się podoba, ale mam obawy co do realizacji - ja bym jednak z tym trochę poczekał...
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości