Obowiązywanie prawa bialeńskiego
(23.07.2016, 17:59:07)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a):[quote author=Severino Castiglioni-Faradobus link=topic=5955.msg53157#msg53157 date=1469288339]
Przeczytaliście uzasadnienie wyroku?

Oczywiście i jest ono karygodne. Pozwolę sobie zacytować fragment:

Cytat:A czymże innym jest to gwarantowanie, tj. zapewnianie, bezpieczeństwa i stabilności, jeśli nie stosowaniem przepisów karnych (KCK) i porządkowych (KP) w odniesieniu także do tych państw?

Panie Castiglioni, po co zatem w Brodrii obowiązuje Kodeks Karno-Porządkowy? Po to, żeby Bialenia wiedziała lepiej, co jest bezpieczne, a co niebezpieczne dla Brodrii? Przecież Pański wyrok najzwyczajniej w świecie ignoruje brodryjskie prawo karne, co uważam za bezczelne poniżenie.
[/quote]

Jako 'inspiracja' dla sentencji i uzasadnienia czuję się niejako wywołany do tablicy. Otóż bardzo dobrze, że w Brodrii istnieje taka ustawa. Z tym, że zgodnie z treścią Układu, który przecież władze Brodrii zaakceptowały:

a) W Brodrii (i Hasselandzie) obowiązuje bialeńskie prawo w odniesieniu do kilku kwestii wymienionych wprost w treści traktatu: reprezentacji zagranicą, czuwania nad suwerennością państwa oraz zapewniania bezpieczeństwa i stabilności (artykuł 3).

b) W wymienionych wyżej kwestiach obowiązuje zwierzchnictwo Bialenii nad Brodrią i Hasselandem. Przekładając to z prawniczego na polski, oznacza to ni mniej ni więcej, że państwa stowarzyszone mogą w tych kwestiach stanowić prawo, ale ma ono charakter subsydiarny (tzw. klauzula salwatoryjna), co z kolei oznacza, że obowiązuje ono tylko wówczas, gdy dana kwestia nieregulowana jest prawem zwierzchnim, czyli w tym wypadku bialeńskim (artykuł 4 litera a).

To jest napisane w tym układzie czarno na białym i nie potrzeba tutaj żadnych "interpretacji". Więc to nie jest nawet kwestia uznawania wyroków SL a Układu, który sami podpisaliście (to samo kieruję do Władz Hasselandu). Pamiętajcie, że przecież nikt Was nie zmusza do trwania przy jego przepisach - zawsze można Układ wypowiedzieć - jak każdą umowę. Potem wskrzeszajcie sobie ludzi do woli.
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem