21.04.2014, 13:14:01
Cytat:Natomiast co do szefa BIW, to naprawdę dziwię się, że margrabia Kaniewski zrezygnował z takich możliwości.Ja również tego nie rozumiem - w nowym systemie to byłoby naprawdę ważne stanowisko w państwie - takie połączenie prezesa NBP, z kierującym urzędem skarbowymi i NIK-iem na dodatek.
W zasadzie to stanowisko należałoby uczynić "ponadpartyjnym", niezależnym od aktualnego składu Rządu i Parlamentu i kadencja powinna być długa by mógł spokojnie działać. Bo jego praca będzie bardzo ważna - przy okazji podniósłbym też apanaże na tym stanowisku, by mógł się w pełni poświęcić tej pracy.
Skoro jednak Jan Kaniewski podtrzymał deklarację o rezygnacji to przekonywać go już dalej nie będę (widać krytykować jest łatwiej niż coś robić)... nie ma sensu. Osobiście widziałbym na tym stanowisku Lehrabiego, bo to osoba rzetelna, wiarygodna, wykonująca swoją pracę bez oglądania się na partyjne zależności i robiącego to co robi z zaangażowaniem. Pytanie czy by chciał i czy dałby radę czasowo - bo to będzie wymagać jednak systematyczności w działaniu. Oczywiście deklaruję swoją pomoc gdy zajdzie potrzeba... choć chciałbym wrócić do spraw, które leżą odłogiem, z braku czasu - do działań w armii (23.04 wejdzie w życie sojusz militarny z NUPIA i będzie sporo roboty w tej materii), do tworzenia mapy (Anatolia to wyzwanie na wiele godzin pracy przy kompie), oczywiście będę prowadził firmy i przedsiębiorstwa, które założyłem (a parę ich jest), mogę jeszcze coś związanego założyć np. przedsiębiorstwo zarządzające lotniskami, no ewentualnie jeszcze portami morskimi jak nie będzie innego chętnego.
Koledzy OutiesPL i Jan Sapiecha z tego co widzę bardziej chyba chcieliby się zaangażować jako przedsiębiorcy - przecież potrzebujemy prężnie działającej firmy energetycznej i stworzenia wszystkiego co jest związane z transportem drogowym (firma transportu drogowego, produkcja pojazdów, zarząd dróg). Będzie co robić... Potrzeba nam deklaracji... może jeszcze ktoś chciałby w tej dziedzinie podziałać?
PS. Widzę, że Lehrabia w czasie gdy pisałem ten post złożył deklarację chęci kierowania BIW... to świetnie, bo moim osobistym zdaniem to najlepszy kandydat. Wypada podziękować za chęć do kolejnej pracy na rzecz RB.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.