12.08.2016, 15:03:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2016, 15:08:20 przez Tadeusz Krasnodębski.)
Wprowadziłem zaproponowane poprawki. Zgadzam się z Pana opinią
Ponadto dopisałem ustęp 2. w art. 11. i utworzyłem art. o skróceniu kadencji. Dodałem też ustęp o warunkach usunięcia z urzędu.
Jeśli chodzi o pomysł kadencji półrocznych, wydaje mi się, że kadencja dożywotnia nikogo nie odstrasza, bo zawsze można w każdej chwili z urzędu ustąpić
Ponadto dopisałem ustęp 2. w art. 11. i utworzyłem art. o skróceniu kadencji. Dodałem też ustęp o warunkach usunięcia z urzędu.
Jeśli chodzi o pomysł kadencji półrocznych, wydaje mi się, że kadencja dożywotnia nikogo nie odstrasza, bo zawsze można w każdej chwili z urzędu ustąpić

Cytat:
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIE
z dnia ... sierpnia 2016 r.
Artykuł 1.
Artykuł 3. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:Artykuł 3.
1. Sąd Ludowy rozpatruje sprawy w składzie jednoosobowym, chyba że ustawa stanowi inaczej.
2. Sprawy dotyczące sędziów Sąd Ludowy rozpatruje w składzie trzyosobowym, w tym jeden Ławnik powołany spośród obywateli. Apelacje Sąd Ludowy rozpoznaje w pełnym składzie.
Artykuł 2.
1. Artykuł 5. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:Artykuł 5.
1. Sędziowie Ludowi powoływani są w drodze referendum zarządzanego przez Marszałka Parlamentu z dniem opróżnienia stanowiska sędziego.
2. Sędziowie Ludowi powoływani są na dożywotnie kadencje bądź do momentu zrzeczenia się urzędu, śmierci lub usunięcia z urzędu.
3. Sędziego Sądu Ludowego usunąć z urzędu może wyłącznie Sąd Ludowy.
2. Do artykułu 5. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. dodaje się następujące ustępy:
Cytat:4. Sędziego Sądu Ludowego usunąć z urzędu można wyłącznie wówczas, gdy warunki niezbędne do sprawowania urzędu sędziego opisane w art. 4. nie są dalej spełniane.
5. Usunięcie sędziego Sądu Ludowego z urzędu następuje według procedury postępowania karnego. Art. 3. ust. 2. niniejszej ustawy stosuje się.
Artykuł 3.
Artykuł 6. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:Artykuł 6.
1. W przypadku wakatu na stanowisku Sędziego Ludowego, pozostali sędziowie mają obowiązek powołać Asesora, który do czasu zaprzysiężenia nowego Sędziego Ludowego będzie wykonywał jego obowiązki.
2. W przypadku, gdy Sędzia Ludowy jest stroną w postępowaniu, pozostali sędziowie mają obowiązek, powołać Ławnika, który będzie orzekał w rzeczonym postępowaniu. Art. 3. ust. 2. niniejszej ustawy stosuje się.
Artykuł 4.
Artykuł 8. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:2. Przysięgę tej samej treści, zmieniając w jej rocie słowo "Sędzia Ludowy" na inne, właściwe, powinien złożyć każdorazowo Asesor oraz Ławnik.
Artykuł 5.
Artykuł 9. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:2. Od wyroku Sądu Ludowego, w sprawach o których mówi art. 2 lit. a i lit b, każda ze stron postępowania możne, w terminie nie przekraczającym 72 godzin od wydania wyroku przez Sędziego Ludowego, odwołać się do Sądu Ludowego, który postępuje według przepisów rozdziału V niniejszej ustawy.
Artykuł 6.
Do artykułu 11. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. dodaje się następujący ustęp:
Cytat:7. Pokrzywdzonemu przestępstwami z art. 49 Kodeksu Karnego oraz art. 50 Kodeksu Karnego przysługuje prawo złożenia oskarżenia prywatnego.
Artykuł 7.
Artykuł 12. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:2. Postępowanie karne zaczyna się od wniesienia aktu oskarżenia przez oskarżyciela publicznego lub oskarżyciela prywatnego.
Artykuł 8.
Artykuł 24. ustęp 1. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:
Cytat:1. Sąd Ludowy w pełnym składzie apelacyjnym przeprowadza ponownie postępowanie dowodowe na zasadach ogólnych.
Artykuł 9.
Traci moc artykuł 7. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r.
Artykuł 10.
Skraca się kadencję sędziego Sądu Ludowego Severino Castiglioni-Faradobusa do dnia 15 września 2016 r.
Artykuł 11.
1. Ustawa wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r.
2. Zobowiązuje się Marszałka Parlamentu do ogłoszenia wyników referendum w sprawie wyboru sędziów Sądu Ludowego najpóźniej dnia 16 września 2016 r.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

![[Obrazek: 75_23_01_16_11_33_49.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/75_23_01_16_11_33_49.png)