Czy potrzebne jest dzielenie obywatelstwa?
Cytat:- Wniosek będzie można złożyć od razu nawet po rejestracji, ale będzie okres 3 dni, kiedy to obywatele będą decydować o nadaniu, bądź nienadaniu obywatelstwa. To coś na wzór jawnego głosowania składanego własnoręcznym podpisem. Jeśli większość osób wyrazi zgodę, to taka osoba otrzyma je. Jeśli większość osób nie wyrazi zgody, to niestety, ale nie tym razem...
- Decydować o przyjęciu osoby do grona obywateli Republiki Bialeńskiej będą decydować osoby, które posiadają bez przerwy obywatelstwo przez minimum 60 dni,
Jak najbardziej można wprowadzić takie ułatwienie, że można składać wniosek od razu. Trzy dni na wypowiedzi obywateli to też dobry pomysł. Jednak co do głosowania mam wątpliwości. Raz, że mogą wyniknąć z tego problemy, o których pisze Ronon. Dwa, że zaczną się od początku "długi wdzięczności" wobec osób popierających wniosek. Tak więc, jak najbardziej niech się obywatele przez trzy dni wypowiadają, ale ostateczna decyzja powinna należeć do Prezydenta.

Cytat:- Prawo do otrzymania obywatelstwa Republiki Bialeńskiej będą mieli adoptowani potomkowie Bialeńczyków, jednak z zastrzeżeniem, że rodzic taki posiada już obywatelstwo od minimum 90 dni,
Naprawdę nie wiem, czy tworzenie rodów to dobry pomysł. Zwłaszcza, że nie jest trudno otrzymać obywatelstwo w normalny sposób.

Cytat:- Obywatelstwo za nieaktywność będzie odbierane po 60 dniach, a nie jak obecnie - po 30,
- Ponowne ubieganie się o obywatelstwo nie będzie wymagało poparcia większości osób, jak to wymieniono w myślniku pierwszym. Dotyczy to tylko przypadku, kiedy to tej osobie odebrano obywatelstwo na skutek nieaktywności, bądź zrzekła się dobrowolnie. W przypadku odebrania obywatelstwa przez sąd prawomocnym wyrokiem, osoba taka będzie traktowana jak nowa osoba
Tutaj zgadzam się z argumentacją Ronona. Ewentualnie, po 30 dniach może nastąpić zawieszenie obywatelstwo i w przypadku "nieodwieszenia" go przez kolejne 30 dni - utrata.

Cytat:- w ciągu 30 dni od otrzymania obywatelstwa osoba będzie zobowiązana do uzyskania wykształcenia podstawowego w myśl przepisów ustawy o Państwowej Szkole Powszechnej. Andrzej proponował, aby wymagano wykształcenia podstawowego do uzyskania obywatelstwa. Jednak myślę, że to będzie zbyt duże obciążenie dla nowych osób w mikroświecie. Przypominam, że wraz z przyjęciem ustawy o ewidencji ludności przed uzyskaniem obywatelstwa będzie wymagane uzyskanie NPE od ministerstwa ds. wewnętrznych. Nie spełnienie wymogu wykształcenia będzie równoznaczne z utratą obywatelstwa.
Oczywiście popieram. Smile

Cytat:- bierne prawo wyborcze (przypominam, że jest to prawo do bycia wybranym) nabywa się po 42 dniach.
Tu konieczna byłaby zmiana ordynacji. Obecnie bierne prawo wyborcze w wyborach prezydenckich uzyskuje się po 35 dniach, a w wyborach parlamentarnych już po 14 dniach. Nie wiem, czy w przypadku wyborów parlamentarnych aż takie ograniczenia są konieczne. Parlament to reprezentacja całego społeczeństwa i myślę, że jeśli społeczeństwo będzie chciało wybrać sobie świeżego obywatela, to powinno mieć taką możliwość.
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: