Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie.
(14.08.2016, 22:27:38)Piotr Pawel I link napisał(a):Kluczowe pytanie: czy uda się znaleźć 3 Sędziów?...
Sugeruję jednego + Asesorzy lub Ławnicy.

Jeśli nie uda się znaleźć, można to zorganizować tak, jak opisałem w moim poprzednim poście Smile

Cytat:Uważam, że skład trzyosobowy nie ma większych minusów (poza ewentualnym brakiem odpowiednich kandydatów), a plusy odróżniające go od jednego Sędziego wymieniłem wyżej Wink
Ciekawym pomysłem jest sporządzenie listy. Biorąc pod uwagę Państwa zdania, uważam że dobrym rozwiązaniem byłoby powołanie jednego Sędziego, będącego Prezesem SL, oraz sporządzenie listy Sędziów dodatkowych. Postępowania w składzie jednoosobowym, czyli większość, rozpatrywałby Prezes, jednak sprawy wymagające składu 3 osób (apelacje, sprawy dot. Prezesa, ewentualnie można dopisać wykładnię prawa i orzekanie o konstytucyjności ustaw) rozpatrywałby Prezes (chyba że dotyczą jego, to wówczas nie) oraz odpowiednia ilość osób z tej listy, powoływana na Asesora/Ławnika.
Na Asesora/Ławnika można by powołać wyłącznie osoby z wymienionej listy, natomiast te nie byłyby Sędziami na co dzień. Obecność na liście nie byłaby równoznaczna z prawami i obowiązkami Sędziego, a dopiero powołanie, jednorazowe, do składu trzyosobowego sprawiałoby, że na ten czas stały się Sędziami Wink Ufam, że opisałem to w sposób zrozumiały.
Wpadło mi to do głowy dzisiaj, a więc nie ma tego w projekcie - należałoby dokonać poprawek. 

Proponuję konsultacje społeczne na temat potencjalnych 3 Sędziów: czy znaleźliby się kandydaci.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości