16.08.2016, 12:00:03
(16.08.2016, 11:49:46)Piotr Pawel I link napisał(a):Cytat:Art. 3.
Republika Bialenii:
a) reprezentuje Królestwo Hasselandu i Carstwo Brodryjskie wobec państw trzecich i organizacji międzynarodowych;
b) roztacza opiekę nad suwerennością i dobrobytem Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego;
c) gwarantuje zewnętrzne i wewnętrzne bezpieczeństwo oraz stabilność Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego;
Nie czytam wybiórczo. W pkt. b i c nie ma niczego o prawie. B = "roztaczanie opieki", a więc ogólne wsparcie. C = "gwarancja bezpieczeństwa i stabilności", to coś nieokreślonego, może sugerować dbanie np. o forum i jego funkcjonalność, natomiast nie stosowanie prawa bialeńskiego.
Uznanie, że art. 3. pozwala na stosowanie prawa bialeńskiego w RB i KH byłoby skrajnie rozszerzającą wykładnią, na jaką nie było, nie ma i nie będzie zgody Królestwa Hasselandu.
edit: być może trzeba uściślić układ stowarzyszeniowy, bo te sformułowania są takie, jak by napisać: "Bialenia będzie dbać, by wszystko było dobrze"...
Czyli stosowanie klauzul generalnych lub bardzo ogólnych przepisów (które celowo są tak formułowane) np. w realnym prawie w ustawach zasadniczych lub umowach międzynarodowych nazywa WKM "wykładnią rozszerzającą"? To się nowych rzeczy dowiedziałem...
Kiedy w realu ktoś coś WKM gwarantuje, to WKM raczej oczekuje, że ten podmiot dołoży wszelkich starań by tę gwarancję spełnić. Nie da się inaczej gwarantować bezpieczeństwa w mikronacjach niż, jak sam WKM zauważył, dbanie o struktury informatyczne - a do tego, czy WKM się to podoba czy nie, zalicza się administrowanie i moderacja, które, tak się składa, w Bialenii podzielone są między KRI oraz Policję i Sąd.
EDIT: Ponadto, jak WKM niby zestawia w sposób logiczny to:
Cytat:B = "roztaczanie opieki", a więc ogólne wsparcie. C = "gwarancja bezpieczeństwa i stabilności", to coś nieokreślonego, może sugerować dbanie np. o forum i jego funkcjonalność, natomiast nie stosowanie prawa bialeńskiego.
Uznanie, że art. 3. pozwala na stosowanie prawa bialeńskiego w RB i KH byłoby skrajnie rozszerzającą wykładnią [...]
z tym:
Cytat:Art. 5.?
Na terytoriach Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego obowiązuje prawo Republiki Bialeńskiej w odniesieniu do spraw zastrzeżonych niniejszym Traktatem dla Republiki Bialeńskiej.
Jego Operacyjność
(-) Linux
![[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/5/8/11668799_hhh.PNG)
(-) Linux
-------
"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem
"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator
-------
Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?