Wiec ludowy w Broskwie
Ależ skądże, czas mam, ale od niedawna. Realioza uderzyła nagle i niespodzianie, przez co nie mogłem uczestniczyć w rozmowach od samego początku.

Szanowni Obywatele!

Bardzo się cieszę, iż w końcu zasiedliśmy do stołu wspólnych rozmów. Dziękuję księciu de Mediciemu za bardzo mądre słowa. Dziękuję "buntownikom" za złożenie broni. Dziękuję także Jego Wieliczestwu Andrzejowi Swarzewskiemu za ugoszczenie nas wszystkich na broskiewskim gremlu.

Nie chcę, aby ludzie, którzy wywołali bunt, po zakończeniu rozmów, czuli, że w swych rękach mają pustkę. Zależy mi na tym, aby każdy - czy to demokrata, czy monarchista, miał możliwość działania w Brodrii. Mimo tego, iż panuje u nas samodzierżawie, nie chcę tworzyć z naszej Ojczyzny kraju dla jednego człowieka. Chcę, aby obywatele kreowali wygląd Carstwa. Oczekuję jednak od wszystkich jednego - wierności monarchii.

Przejdę od razu do przedstawionych powyżej postulatów.

1) Ziemie zostały praktycznie zwrócone w całości (Piotrowi nawet ich nie odbierałem). Jedynym problemem może być Noklezja. Nie mogę od tak odwoływać Wielmożnego Konstantego ze stanowiska Gubernatora, gdyż byłoby to zgoła niepoważne. Proponuję zatem Fiodorowi, aby stał się tytularnym Wielkim Księciem Noklezji - bez władzy w regionie, ale mogącym w nimże działać.

2) Oficjalne uznanie partii "Jedna Brodria" nie będzie problemem. Obecnie nie mamy aktu prawnego regulującego kwestie partii politycznych, a zatem nic nie stoi na przeszkodzie tego, aby "Jedna Brodria" istniała. Myślę, iż po wyborach Marszałka, Rada Państwa mogłaby spróbować utworzyć akt prawny, podobny do bialeńskiej ustawy o zrzeszeniach.

3) Jak słusznie zauważył Jego Książęca Mość, wprowadzenie wyborów do Rady Państwa będzie ograniczeniem demokracji. Obecnie każdy obywatel może brać udział w posiedzeniach Rady. Pragnę także przypomnieć czasy Dumy Bojarów i wyborów do niej. Niestety często brakowało chętnych do bycia posłem, wybory przeciągały się i przez to paraliżowały funkcjonowanie państwa. Czy rzeczywiście chcemy, aby to powróciło?

Jeżeli chodzi o stanowisko Kanclerza, to proponuję zorganizować referendum w tej sprawie. Niech obywatele zadecydują, czy chcą, aby Kanclerz był wybierany przez nich, czy przez Cara.

4) Tutaj zadam pytanie. Co ma zawierać się w tę gwarancję?
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

[Obrazek: iwamini.png?w=960]

Wiadomości w tym wątku
Wiec ludowy w Broskwie - przez AndrzejSwarzewski - 16.08.2016, 13:08:55

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości