Projekt ustawy o swobodzie umów
Cytat:Ja ten przepis rozumiem w ten sposób że kiedy osoba zobowiązująca się do wykonania świadczenia w trakcie jego realizacji zostanie z innych przyczyn pozbawiona środków wymiany potrzebnych do utrzymania dodatniego bilansu na koncie, może odstąpić od świadczenia a umowę uznaje się za nieważną. To chroni biednych przed długami.
System nie ma chronić biednych tylko uczciwych czyli tych, którzy wywiązują się z zawartych umów.

To teraz taki przykład... Zawieram umowę z X i wywiązuje się ze wszystkiego do czego się zobowiązywałem, a w tym samym czasie X na skutek np. opłacania grzywn za swoje przewiny, czy zawarcia innej umowy (którą zawarł niefrasobliwie) traci środki wymiany... i co umowa ma się stać nieważna? Kto ma ponosić konsekwencje? Uczciwi? Jak dla mnie bez sensu.

Cytat:Czy aż tak bardzo razi że nie można by go zostawić choćby w ramach promowania pomnażania środków przez obywateli ?
Ten zapis nie promuje "pomnażania środków przez obywateli" ten zapis promuje niefrasobliwość w zarządzaniu swoim majątkiem, promuje niezaradność i brak odpowiedzialności za zawierane przez siebie umowy.

Mnie ten zapis razi i w razie jego pozostawienia będą głosował zdecydowanie przeciw - ale mamy demokrację... zdecyduje głos większości, a uprawnionych jest 5, tak więc moje "przeciw" może dać np. rozłożenie głosów 4 do 1.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt ustawy o swobodzie umów - przez Jan Sapieha - 24.04.2014, 18:17:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości