Spotkanie z Batiuszką Karlem Ławrientijem
[Obrazek: 200px-Coat_of_arms_of_Sambir%E2%80%93Dro...29.svg.png]

[size=24pt]Spotkanie z Batiuszką Karlem Ławrientijem
w Smolnym Monasterze, 17 sierpnia AD 2016[/size]

[Obrazek: i_009.jpg]

https://www.youtube.com/watch?v=n05M5pG0KBc

[size=24pt]Późnym popołudniem do Pałacu Eparszego zmierzały liczne karoce i karety. Wszyscy gnali na wezwanie Pasterza Brodrii, który pragnął porozmawiać i zaczerpnąć rady u swoich wiernych. Kiedy wszyscy zajechali przed niebieski pałac, na spotkanie wyszedł im batiuszka w czarnym stroju, kłobuku na głowie i epitrachelionie na szyi. Błogosławił on wchodzącym i zapraszał do słuchania chóru Soboru Zmartwychwstania Pańskiego. Kiedy wszyscy dotarli na salę, zaproszono ich do jadalni na wspólny posiłek. Jego Imperatorską Mość wraz ze świtą zaproszono pod specjalnie uszykowany baldachim. Po skończonym posiłku batiuszka przemówił:[/size]

Cytat:Wasza Carska Mość,
Wasze Carskie Wysokości,
Czcigodni zebrani,

zaprosiłem Was na obiad z okazji przybycia przedstawiciela Kościoła Rotryjskiego do Carskiej Brodrii. Dziękuję Jego Imperatorskiej Mości Iwanowi za bardzo miłe powitanie, a także wszelką pomoc okazaną przy roznoszeniu Dobrej Nowiny o Chrystusie Jezusie, Panu Naszym. Chcę dowiedzieć się, czego pragnie lud wierny Brodrii ode mnie, Pasterza Prałatury Bałmustanu. Chcę wysłuchać wszystkich Waszych próśb, rad, wniosków, propozycji i wcielić je bardzo szybko w życie, coby wiara w Brodrii rosła, a chwała oddawana Bogu nie ustępowała tej oddawanej w Rotrii. Czekam więc na Wasze głosy.

Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep 
Prymas Bialeński, Cysorz Kościelny,
Pan na włościach rotryjskich w Bialenii
[Obrazek: 2w3GR.png]

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Spotkanie z Batiuszką Karlem Ławrientijem - przez Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 17.08.2016, 17:20:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości