Sprawiedliwość zwyciężyła.
(22.08.2016, 13:36:40)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Na pewno my, Wspólnota Rozwoju, nie zaczęliśmy nawoływać do ataku na Saszę, a to przez policję, a to przez obywateli.
Akurat Republika Bialeńska reprezentuje wirtualne państwo o ustroju demokratycznym i tutaj obywatele mają prawo do protestowania (a przypominam to były tylko protesty i demonstracje - narracyjne zresztą w większości), mają też prawo do zażądania referendum odwołującego Prezydenta...

Tylko, że niesławna Prezydent Dostojewska usiłowała uniknąć przeprowadzenia referendum dotyczącego jej odwołania poprzez wprowadzanie stanów wyjątkowych, co paraliżowało mechanizmy demokratycznej walki politycznej. Musiała i w końcu zareagowała skutecznie Policja. O ile dobrze pamiętam, to zanim to nastąpiło nawoływano Prezydent do poniechania antydemokratycznych i dyktatorskich metod... sam też to robiłem. Całkowicie na spokojnie i z zachowanie kultury wypowiedzi. Nie trafiało, niestety...

(22.08.2016, 13:32:03)AndrzejSwarzewski link napisał(a):...ale to wynika też z tego, jaką akcję przeprowadziła przeciwko niej opozycji.
Opozycja nie zrobiła nic innego, jak całkowicie pokojowo protestowała przeciwko głupotom Pani Prezydent i nawoływała do zrzeczenia się władzy, do czego każda opozycja ma prawo, podobnie jak ma prawo negatywnie oceniać rządy w kraju. Nie jest to żadną podstawą do internowania, ogłaszania stanów wyjątkowych itd. Bo samo protestowanie werbalne czy nawoływanie do ustąpienia z urzędu nie jest żadnym zagrożeniem dla państwa.

A przyczyną tych "ataków" nie były żadne "reformatorskie" działania niesławnej Prezydent, a po prostu idiotyczne wypowiadanie wojen innej mikronacji... Trudno się dziwić, że taki robienie głupot spotkało się z nieprzychylnością sporej części społeczeństwa i to nie tylko opozycji "rodem z WR", jak się tutaj usiłuje sugerować.

O ile więc nie mam nic przeciwko drugiej szansie Aleksandry (każdy ma prawo do popełniania błędów i do ich naprawy) i głosiłem to już sporo wcześniej - to raczej trudno mi powiedzieć cokolwiek pozytywnego o jej prezydenturze.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości