02.09.2016, 22:36:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2016, 22:41:57 przez Karol Medycejski.)
Wiem, że późno, ale dopiero to zauważyłem - ja bardzo proszę, żeby parlament zmienił dla dobra moich oczu i wszystkich innych czytających to forum, nazwę Rada Przysięgłych na Rada Ławników, czy jakoś jeszcze inaczej. Już tłumaczę dlaczego.
Otóż, ława przysięgłych (składająca się z sędziów przysięgłych) istnieje tylko w systemie common law (z małymi wyjątkami), i wydaje werdykt (od łac. vere dictum), czyli przesądza o winie lub niewinności oskarżonego lub stanie faktycznym w procesach cywilnych. I na podstawie werdyktu sędzia dopiero wydaje w takiej sprawie (karnej lub cywilnej, w żadnej innej nie ma ławy przysięgłych) wyrok.
W niektórych systemach prawa w modelu kontynentalnym natomiast istnieje instytucja ławnika, który razem z sędzią zawodowym orzeka. Taka jest różnica. W Bialenii dodatkowo ławnikom powierzono wydawanie niewiążących dla Sądu opinii w niektórych sprawach. Ok, ciekawy pomysł, ale błagam nie nazywajcie tego Radą Przysięgłych...
PS I przy okazji od razu w projekcie ustawy o zmianie konstytucji.
Otóż, ława przysięgłych (składająca się z sędziów przysięgłych) istnieje tylko w systemie common law (z małymi wyjątkami), i wydaje werdykt (od łac. vere dictum), czyli przesądza o winie lub niewinności oskarżonego lub stanie faktycznym w procesach cywilnych. I na podstawie werdyktu sędzia dopiero wydaje w takiej sprawie (karnej lub cywilnej, w żadnej innej nie ma ławy przysięgłych) wyrok.
W niektórych systemach prawa w modelu kontynentalnym natomiast istnieje instytucja ławnika, który razem z sędzią zawodowym orzeka. Taka jest różnica. W Bialenii dodatkowo ławnikom powierzono wydawanie niewiążących dla Sądu opinii w niektórych sprawach. Ok, ciekawy pomysł, ale błagam nie nazywajcie tego Radą Przysięgłych...
PS I przy okazji od razu w projekcie ustawy o zmianie konstytucji.
Jego Operacyjność
(-) Linux
![[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/5/8/11668799_hhh.PNG)
(-) Linux
-------
"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem
"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator
-------
Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?