02.09.2016, 23:03:47
(02.09.2016, 22:54:37)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=6162.msg58267#msg58267 date=1472848565]Otóż, ława przysięgłych (składająca się z sędziów przysięgłych) istnieje tylko w systemie common law (z małymi wyjątkami)
Obecnie tak, ale kiedyś istniała również w Polsce (II RP):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ława_przysięgłych
I myślę, że tutaj ktoś się wzorował, jeśli chodzi o nazewnictwo.
[/quote]
Tak, ale miała podobne zadania jak ława przysięgłych w systemie common law, bo po prostu ława przysięgłych, czyli przysięgli, z definicji wydaje werdykt i nic innego.
Cytat:Ale czym innym jest znanie znaczenia słów, a czym innym czepianie się szczegółów.
Nie, kiedy zna się znaczenie słów i widzi się, że są one kompletnie źle używane, przez nieświadome tego osoby, to stara się im na to zwrócić uwagę.
Cytat:Wiceprezydenta też zmieńmy w takim razie na cokolwiek innego, skoro w USA, Brazylii czy Meksyku Wiceprezydenci mają nieco inne uprawnienia niż u nas.
Kompletnie absurdalny przykład, który pokazuje, że nie do końca rozumiesz o czym mówię. Ale zostawiam już to, jak chcesz dalej mówić na słonia małpa i jeszcze to legitymizować prawnie, to już twoja rzecz. Ale dla mnie to jest takie trochę wycieranie sobie, przepraszam za określenie, mordy prawem. Mam nadzieję jednak, że komuś w Parlamencie też będzie przeszkadzać takie stawianie sprawy.
Jego Operacyjność
(-) Linux
![[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/5/8/11668799_hhh.PNG)
(-) Linux
-------
"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem
"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator
-------
Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?