19.09.2016, 00:14:18
Cytat:No i ten tego... Czy komunizm w mikronacji, w której obecnie nie ma gospodarki ma rację bytu?
Ależ oczywiście. Komunizm (czy też socjalizm), to nie tylko założenia gospodarcze. Są to także założenia polityczne i społeczne. Mikronacje wymagają jednak nieco innego podejścia do wyżej wymienionych ideologii, gdyż nie są dokładnym odwzorowaniem realnego świata. W związku z tym, przy tworzeniu partii komunistycznej/socjalistycznej i ustalaniu programu, należy wziąć poprawkę na wiele kwestii. W państwach, w których gospodarka nie funkcjonuje, trzeba skupić się na aspektach politycznych i społecznych. W ogóle należy także zaznaczyć, że każde v-państwo charakteryzuje się odmiennym klimatem i sposobem funkcjonowania. A zatem tworzenie partii komunistycznej/socjalistycznej, to nie tylko propagowanie równości całego społeczeństwa. Powiem wręcz, iż takie działanie jest niezwykle szkodliwe i niepotrzebne. Potrzebne jest natomiast tworzenie ideologii komunistycznej/socjalistycznej, dostosowanej do warunków panujących w danym państwie. Ujednolicanie mikronacji nie jest dobre, gdyż zabija to ich różnorodność. Wyszedłem zatem z inicjatywą utworzenia ideologii socjalizmu bialeńskiego, ideologii, która ma skupić się na ewolucyjnej zmianie Bialenii. Póki co mało to znaczy, ale specjalnie opisałem to bardzo ogólnie. Przed nami zjazd ZSPB i nie chcę rozpisywać się już teraz nad założeniami nowej bialeńskiej ideologii.
Cytat:Czy raczej mamy tu przypadek próbę podporządkowania państwowości jednej strukturze? Hm?
W żadnym razie... Wielopartyjność, czy też prawo do własnego zdania i poglądów, jest jednym z fundamentalnych praw człowieka. ZSPB nie będzie zatem dążyć do podporządkowania sobie innych partii, nie będzie dążyć do utworzenia systemu jednopartyjnego. Raz, nie byłoby to w Bialenii możliwe, dwa, przeczyłoby to wyznawanej teorii ewolucji i trzy, tak się po prostu nie robi. ZSPB będzie popierać sprawiedliwą i równą rywalizację; swym działaniem będzie starać się pozyskać nowych członków i sympatyków. Od samego początku będzie to niezwykle trudne zadanie, ale nie będziemy się poddawać, gdyż "walka ciągle trwa".
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej