22.09.2016, 19:48:02
Cytat:Oczywiście, że podaje: Nie ma reguły interpunkcyjnej, która by znosiła użycie kropki na końcu zdania, należałoby więc ją postawić, nawet jeśli przed nią znajdzie się emotikon..Może i głupi jestem, ale jak dla mnie taki układ zdania oznacza, że informacja po ostatnim przecinku jest podrzędna.
Zresztą, jak to kiedyś rzekłem, w gruncie rzeczy to, gdzie ta kropka zostanie postawiona, jest mi obojętne, jeżeli się tylko tam znajdzie. Milardkrotne sugerowanie stawiania znaków przestankowych przed emotkami i niewspominanie o opcji umieszczenia ich po nich wynika trochę ze względów estetycznych (bo zwyczajnie układ "ostatnie słowo - kropka - odstęp - emotka" wygląda znacznie lepiej, niż takowy z kropką przyklejoną do takowej buźki, albo, o zgrozo, stojącą sobie po odstępie), a trochę ze względu na fakt, że wypowiedzi w języku polskim, kończone kropką bądź trzema, pytajnikami czy wykrzyknikami, składają się ze słów - a uśmieszki słowami nie są, co do czego już kiedyś się zgodziłeś. Plus:
Cytat:(tzn. po różnych „buźkach” kropki, pytajnika itp. już bym nie stawiał)Jak widać mam w tej kwestii poparcie mądrych głów.
Cytat:Dlatego sądzę, że najwyższy czas by Maciej przestał się o to czepiać, gdyż nie ma ani jednolitej zasady ani najmniejszego zahaczenia normatywnego dla tak usilnych, czy jakichkolwiek starań w tym temacieA poza tym uważam, że Skarland powinien zostać zatopiony.
Jednym uparciuchom już pozwoliłem załatwić piękną, starą tradycję (choć na całe szczęście pomału się z tego wycofują) - kolejnej nie oddam. Oraz, oczywiście, mamy prawo zwyczajowe.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.