System zależności gospodarczych
Najchętniej zobaczyłbym decyzję Premiera o obsadzie BIW - bo czekamy na nią i czekamy... Wiecznie być p.o. nie mogę.

Cytat:1/ Moim zdaniem rozliczenia pomiędzy firmami powinny się odbywać na bieżąco - czyli np. firma dokonująca jakiejś czynności gospodarczej powinna np. w ciągu 3 dni dokonać wpłat zgodnie z podziałem procentowym kosztów.
Ja wolałbym, aby rozliczenia przebiegały natychmiast, ale to nieżyciowe. 3 dni to chyba odpowiednia propozycja.

Cytat:2/ Obywatel powinien płacić wyznaczone opłaty raz w miesiącu - na początku lub na końcu (do ustalenia), też oczywiście z 3-dniowym terminem, który obowiązuje u nas w większości działań (czas na odwiedzenie v-świata, uwzględniający możliwe problemy w realu).
Proponuję pierwszy dzień miesiąca, jak ustalone jest dla poboru podatków i wypłaty wynagrodzeń.

Cytat:3/ Pozostaje kwestia podatków przedsiębiorstw - czy podobnie jak z przelewami do firm w ramach kosztów (czyli na bieżąco) czy również raz w miesiącu?
Na bieżąco - bo jak zapomną, to będzie problem (zwłaszcza jak prezesa BIW akurat nie będzie na forum).

Cytat:Jednak należałoby się zastanowić czy nie celowym byłoby prowadzenie firm nie tyle w tematach co odrębnych działach, co umożliwiałoby posiadanie kilku tematów w każdej firmie. Można wtedy oddzielić "księgowość" od rozbudowy firm, mieć odrębne działy dla większych zamówień itd.
W Brodrii jest to bardzo czytelne. Wg mnie to dobra propozycja.

Cytat:Zarządzającą portami lotniczymi założyłem, widzę że się nikt nie garnie to mogę zrobić jeszcze zarząd portów morskich. Czy ktoś zajmie się zarządem dróg czy też muszę to brać na siebie... nie chciałbym bo zaraz się okaże że większość gospodarki będę musiał sam prowadzić, a to trochę bez sensu.
Mógłbym się czymś zająć, ale jestem w tym momencie jedynym chętnym do kierowania BIW - a już przy moich obecnych zajęciach narastają kontrowersje. A teraz wyobraźmy sobie, że prezes BIW kieruje jakąś ważną firmą - chyba nietrudno mówić, ile problemów od samych przypuszczeń różnych osób mogłoby "zaistnieć" (cudzysłów celowy).
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości