Exposé Ministra Spraw Zagranicznych - 06.10.2016
Panie Prezydencie,
Panie Marszałku,
Panie Ministrze!

Z zainteresowaniem wysłuchałem expose i pokrótce pragnę się do niego odnieść.
Po pierwsze, pomysł Bialenopedii jest znakomity i chętnie w nim pomogę; deklaruję też wsparcie ze strony Królestwa Hasselandu.
Po drugie, pomysł stworzenia "osi aktywności" jest dobry, choć niekonkretny - kogo chcielibyśmy zaprosić, co proponować?
Po trzecie, idea Szczytu Wolnogradzkiego jest słuszna, ale jeśli chcemy "integracji międzynarodowej", to potrzebny jest konkretny pomysł. Na jakikolwiek neo-OPM nie ma szans, nawet w wersji superlight, ale wg. mnie możliwa jest "integracja sektorowa", czyli współpraca w konkretnych dziedzinach - i to możemy proponować.
I wreszcie po czwarte, absolutnie nie zgadzam się z Panem Ministrem, że "nie możemy poprzez wewnętrzne spory dawać pożywkę zagranicznym podżegaczom". Wewnętrzne spory - to przejaw demokracji, a Republika Bialeńska szczyci się swym demokratycznym systemem. Wewnętrzne spory tylko nas umacniają. Bez opozycji bylibyśmy demokracją fasadową, udawaną. Ja osobiście uważam, że będąc w opozycji do Prezydenta i Rządu mogę znakomicie działać na rzecz Bialenii. I tak zamierzam postępować. Nie chcę być krytykantem, ale to, co Rząd będzie robił źle, będę krytykował. Ale też to, co Rząd będzie robił dobrze, będę uczciwie chwalił.
Dodatkowo pragnę się wypowiedzieć jako Król Hasselandu. Hasseland będzie czynnie wspierał politykę zagraniczną Republiki Bialeńskiej, a odpowiednie propozycje przedstawimy niebawem.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości