Projekt zmiany w Ustawie o BIW
Cytat:Jako że nikomu się nie chce to zgłaszam autopoprawkę.
Cytat:1.Artykuł 5 ustawy o BIW przyjmuje brzmienie:
Prezes Bialeńskiej Izby Wymainy powoływany i odwoływany jest przez szefa rządu.
2. Zmiana wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Wg mnie jest OK z tym szefem rządu, choć zostawił bym jednak to o 4-miesiecznej kadencji, a odwołanie pozostawił dla przypadków szczególnych. Warto by było, aby to stanowisko z racji sporej wagi i konieczności panowania nad systemem gospodarczym było stabilne.

Ja bym w ogóle nieco silnie ustabilizował to stanowisko i dał warunek, że odwołanie może nastąpić tylko ze względu na rezygnację ze stanowiska oraz ze względu na niewypełnianie obowiązków wynikających z przepisów prawa. Chodzi mi o to aby Prezes BIW był niezależny od ewentualnych zmian w rządzie i "rozgrywek partyjnych" - to będzie teraz (po zmianach czy w zasadzie utworzeniu gospodarki RB) bardzo ważna funkcja, a jej pełnienie będzie miało wpływ na stabilność gospodarczą RB.

To może tak?

Cytat:1.Artykuł 5 ustawy o BIW przyjmuje brzmienie:
Prezes Bialeńskiej Izby Wymiany jest powoływany przez szefa rządu na czteromiesięczną kadencję, a jego przedterminowe odwołanie może nastąpić tylko ze względu na rezygnację ze stanowiska lub ze względu na niewypełnianie obowiązków wynikających z przepisów prawa.
2. Zmiana wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt zmiany w Ustawie o BIW - przez MvP - 30.04.2014, 22:21:02

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości