03.11.2016, 17:30:44
Cytat:[quote author=Piotr Novitius link=topic=6952.msg62815#msg62815 date=1478103471]Otóż każdy obywatel będzie mógł założyć przedsiębiorstwo sprzedające dowolny towar bądź świadczące dowolną usługę.
Dotychczas tak było. Ale do tego wprowadziłbym obowiązek posiadania kapitału początkowego, aby rzeczywiście móc swój biznes rozwinąć. Do tego jakieś dofinansowani i kredyty ze Skarbu Państwa.[/quote]
Można na rozsądnych zasadach rozważyć wprowadzenie kapitału początkowego, ale wg mnie to obywatele sami powinni wiedzieć, na własną odpowiedzialność, czy opłaca im się zakładać firmę.
Cytat:[quote author=Piotr Novitius link=topic=6952.msg62815#msg62815 date=1478103471]Istniałby prowadzony przez MGiF spis towarów i usług, do którego dodawane by były te, które są sprzedawane/świadczone przez nowe przedsiębiorstwa.
Czy to ma sens? Nie lepiej, żeby to marketingiem i promocją zajmowały się firmy? W końcu to one będą wiedziały, do kogo kierują swoje produkty.[/quote]
Marketingiem i promocją zajmowałyby się firmy. Spis towarów i usług nie ma w żadnym wypadku promowania towarów, a jedynie poinformowanie obywateli o ilości przynoszonych przez dany towar punktów bogactwa.
Cytat:[quote author=Piotr Novitius link=topic=6952.msg62815#msg62815 date=1478103471]Obywatele kupowali by po określonej cenie dane towary i usługi, które przynosiłyby obywatelowi je kupującemu punkty bogactwa
Punkty bogactwa? A nie lepiej to nazwać posiadanym majątkiem (w produktach, bądź nieruchomościach, bądź działkach)?[/quote]
Tak właśnie to by działało, przez obywateli byłyby kupowane określone produkty (np. meble, żywność czy bilety), punkty bogactwa określają jedynie wartość wszystkich kupionych przez obywatela produktów/usług, do niczego innego nie służą.
Cytat:Ogólnie...
Ja jednak preferuję gospodarkę walutową, aniżeli gospodarkę przypominającą grę z poziomami.
Co w mojej wizji gospodarka mieć powinna:
- walutę
- produkty i usługi
- giełdę
- nieruchomości
- działki
Takie podstawowe filary.
To jest właśnie gospodarka walutowa, przecież do wszystkiego tego będą służyły pieniądze (bialeny).
Waluta - j.w.
Produkty i usługi - system kupna i sprzedaży przedstawiony powyżej
Giełda - nie pomyślałem na razie o systemie giełdowym, ale w łatwy sposób można będzie go zaimplementować.
Nieruchomości - to można zrealizować razem z działkami
Działki - są zawarte już w tym systemie. Oprócz sprzedawania działek przez państwo można nawet pomyślić nad firmami nieruchomościowymi, którym działki po znacząco zaniżonej cenie w określonej ilości byłyby sprzedawane przez państwo, a następnie działki te byłyby sprzedawane przez te firmy innym firmom (handlowym i usługowym).
Cytat:Myślę tylko o systemie, który służyłby do obrotu walutą (Bialenami). Reszta rzeczy miałaby się odbywać poprzez forum.
Wszystko można zrealizować przez forum. Obrót walutą również, choć mimo wszystko skłaniałbym się ku PHPBankowi.
![[Obrazek: XKCp683.png]](http://i.imgur.com/XKCp683.png)