Wystąpienie Eddarda Noqterna ws. stowarzyszenia z Bialenią
Szanowni i zacni,

[justify]Po kilku dniach rozważeń i przemyśleń wpadłem na pewien pomysł, który moim zdaniem jest warty realizacji i można go nazwać kompromisowym w stosunku do dwóch możliwości, które się przed nami rozpościerają: opuszczeniem struktur bialeńskich i działalności jako w pełni niepodległe państwo oraz pozostaniem w układzie stowarzyszeniowym na zmienionych warunkach.

Nie da się zaprzeczyć, że w naszych relacjach nastąpił kryzys. Obie strony nie są pewne, czy chcą dalej współpracować, a jeśli tak to chcą zmienić warunki, na bardziej izolacyjne, bo tak trzeba nazwać podział na okręgi wyborcze do oddzielnego poza Parlamentem RB Senatu. Wydaje mi się, więc że nadszedł czas na rozłąkę, ale to co proponuje to byłaby, że tak to ujmę: "rozłąka na okres próbny".

Nie podpisalibyśmy nowego układu stowarzyszeniowego, a Hasseland zacząłby działać w pojedynkę. Jednakże, po jakimś czasie, na przykład trzech miesiącach, bogaci w doświadczenia z tego okresu, ponownie zasiedlibyśmy do rozmów. Być możemy dojdziemy do zdania, że układ należy porzucić i od teraz działać jako sojusznicy, ale jako dwa osobne państwa? Może postanowimy powrócić do układu, bo zauważymy, że działając osobno osiągamy mniej i słabiej? A może postanowimy przedłużyć okres próbny o kolejne miesiące? Kto wie? My w tej chwili na pewno nie...

Według mnie właśnie takie rozwiązanie najlepiej rozwiąże burzę, która rozciąga się nad nami w trakcie ostatnich dni. Kiedy już ochłoniemy, zdobędziemy nowe doświadczenia z ponownej samodzielnej działalności będzie nam łatwiej stwierdzić w jakim kierunku powinniśmy podążać.[/justify]
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości