10.11.2016, 21:22:36
Wreszcie znalazłem czas na wypowiedź.
Chciałbym wrócić do "dawnych" czasów sprzed stwoarzyszenia, kiedy nazwy wydawały mi się całkiem ciekawe i oryginalne. Działający wtedy system był według mnie dobry, aczkolwiek naniosłem na niego kilka drobnych poprawek.
a) Izby Reprezentantów, która funkcjonuje gdy jest 15+ obywateli lub
b) Zgromadzenia Obywateli, zbierającego wszystkich obywateli, gdy jest 14- obywateli oraz
c) Senatu składającego się z arystokracji (hrabia, marki, książę, arcyksiążę) oraz Lorda Szambelana - byłby to organ doradczy Króla.
b) Wybieralny w wyborach powszechnych i równych Premier (lub Kanclerz) - na 12 tygodniową kadencję. Premier tworzy Radę Ministrów, składającą się z ministrów wedle uznania.
Według mnie Król jak i Premier powinni mieć uprawnienia mniej więcej 50/50.
Chciałbym wrócić do "dawnych" czasów sprzed stwoarzyszenia, kiedy nazwy wydawały mi się całkiem ciekawe i oryginalne. Działający wtedy system był według mnie dobry, aczkolwiek naniosłem na niego kilka drobnych poprawek.
I Legislatywa
Pozostawiłbym dwuizbowy Parlament, składający się z:a) Izby Reprezentantów, która funkcjonuje gdy jest 15+ obywateli lub
b) Zgromadzenia Obywateli, zbierającego wszystkich obywateli, gdy jest 14- obywateli oraz
c) Senatu składającego się z arystokracji (hrabia, marki, książę, arcyksiążę) oraz Lorda Szambelana - byłby to organ doradczy Króla.
II Egzekutywa
a) Król - wybierany co 6 miesięcy (można kandydować dwa razy pod rząd) w wolnej elekcji (głosy ważone). Król dobiera Dwór Królewski wedle uznania.b) Wybieralny w wyborach powszechnych i równych Premier (lub Kanclerz) - na 12 tygodniową kadencję. Premier tworzy Radę Ministrów, składającą się z ministrów wedle uznania.
Według mnie Król jak i Premier powinni mieć uprawnienia mniej więcej 50/50.
III Judykatywa
Sąd Najwyższy - w przypadku jego braku, tą rolę mógłby pełnić Król.
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.