13.11.2016, 18:02:22
Dzięki, Prezydencie!
Chodzi mi konkretnie o zwiększenie znaczenia lenn i aktywizację życia w nich - żeby przestały być tylko dodatkiem, a zajęły ważne miejsce w Republice. W związku z tym planuję zawrzeć w projekcie ustawy kilka uprawnień dla Lwa Wolnogradu i Sejmu Rzeszy Bialeńskiej. Konkrety przedstawię już w projekcie, po konsultacji m.in. z Ametystem czy członkami partii.
Przywarła - pytanie tylko, czy słusznie
W tej kwestii zadecydują już obywatele w referendum o zmianie konstytucji, ale dołożymy wszelkich starań, aby przeprowadzić jak najlepszą kampanię referendalną za zmianą.
Chodzi konkretnie o opuszczanie debat i głosowań oraz nieargumentowanie swoich decyzji.
Gdyby sam Marszałek miał się tym zajmować, sprawiłoby to, że miałby zbyt duży wpływ na Posłów. Tak nie może być, stąd lepiej, aby kontrola była w rękach obywateli. Takie wotum nieufności dla Posłów.
Ja osobiście mam pomysł na głosy ważone, ale nie konsultowałem tego jeszcze z nikim. Myślę, że zmiana Ordynacji wymagać będzie debaty z bialeńskimi matematykami i referendum, bo to dość istotna sprawa.
(13.11.2016, 17:53:25)AndrzejSwarzewski link napisał(a): A jakie to miałyby być uprawnienia? I jakim władzom lokalnym? Czy czeka nas kolejna reforma samorządowa?
Chodzi mi konkretnie o zwiększenie znaczenia lenn i aktywizację życia w nich - żeby przestały być tylko dodatkiem, a zajęły ważne miejsce w Republice. W związku z tym planuję zawrzeć w projekcie ustawy kilka uprawnień dla Lwa Wolnogradu i Sejmu Rzeszy Bialeńskiej. Konkrety przedstawię już w projekcie, po konsultacji m.in. z Ametystem czy członkami partii.
(13.11.2016, 17:53:25)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Nazwa "Parlamentu" przez te trzy lata już mocno przywarła do naszego państwa. Natomiast Gabinet Prezydenta można powołać, nazwa rządu już wielokrotnie była zmieniana.
Przywarła - pytanie tylko, czy słusznie
W tej kwestii zadecydują już obywatele w referendum o zmianie konstytucji, ale dołożymy wszelkich starań, aby przeprowadzić jak najlepszą kampanię referendalną za zmianą.(13.11.2016, 17:53:25)AndrzejSwarzewski link napisał(a): W jaki sposób? Moim zdaniem konsekwencje są potrzebne, ale może je wyciągać sam Marszałek.
Chodzi konkretnie o opuszczanie debat i głosowań oraz nieargumentowanie swoich decyzji.
Gdyby sam Marszałek miał się tym zajmować, sprawiłoby to, że miałby zbyt duży wpływ na Posłów. Tak nie może być, stąd lepiej, aby kontrola była w rękach obywateli. Takie wotum nieufności dla Posłów.
(13.11.2016, 17:53:25)AndrzejSwarzewski link napisał(a): W jaki sposób? Obecnie partie nie są premiowane w systemie wyborczym. A co sądzicie o wprowadzeniu, na wzór Sarmacji, specjalnego miejsca w Parlamencie dla nowych obywateli?
Ja osobiście mam pomysł na głosy ważone, ale nie konsultowałem tego jeszcze z nikim. Myślę, że zmiana Ordynacji wymagać będzie debaty z bialeńskimi matematykami i referendum, bo to dość istotna sprawa.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski