Projekt dyrektywy dla banku centralnego
Zacząłem tworzyć dyrektywę dla Związku Bialenii i Brodrii.

Niestety z gospodarki i finansów mam słabą wiedzę, toteż po zaznajomieniu się z paroma pojęciami po prostu wysiadłem. Big Grin
Chciałem wprowadzić parę narzędzi i regulacji, aby to nie była instytucja z "super" nazwą, a żeby naprawdę coś tam się działo, i żeby naprawdę ten organ był ważny.
Póki co doszedłem do tego, że parlamenty krajów związkowych mają obowiązek uchwalania ustawy budżetowej dla swoich skarbów państwowych. Ustawy te powinny mieć określone w sobie, którego okresu dotyczą, wpływy i wydatki budżetu, deficyt, rozdysponowanie środków między ośrodkami władzy (w tym dla poszczególnych ministerstw) oraz budżet zapasowy ("na czarną godzinę").

Projekt publikuję do wspólnej pracy nad przepisami FBZ. Wink

Jak na razie, to wpierw powstanie tego Związku musi dojść do skutku, gdyż pierwszą właściwą dyrektywą powinno być określenie porządku prawnego w RB i BFRD.
Proponowałbym następujący:
-> Konstytucje krajów związkowych,
-> Traktaty i umowy międzynarodowe,
-> Dyrektywy i orzeczenia Związku Bialenii i Brodrii,
-> Ustawy parlamentów krajów związkowych oraz dekrety głów krajów związkowych z mocą ustawy,
-> Akty wykonawcze,
-> Prawo lokalne,
-> Prawo zwyczajowe i naturalne.

[pdf]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=5766[/pdf]
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt dyrektywy dla banku centralnego - przez Hewret von Thorn - 22.11.2016, 21:01:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości