Debata parlamentarna: Zmiany prawne w Republice Bialeńskiej
[Obrazek: 75_23_01_16_12_05_07.png]

Debata parlamentarna
"Zmiany prawne w Republice Bialeńskiej"

Wysoka Izbo!
Szanowni Parlamentarzyści,
Szanowne koleżanki i szanowni koledzy!

Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować za jednogłośne poparcie mojej kandydatury na Marszałka Parlamentu XXV kadencji Parlamentu Republiki Bialeńskiej. Z pewnością jestem osobą doświadczoną i kompetentną do pełnienia tej ważnej funkcji (o ile nie najważniejszej dla prawodawstwa całej Republiki). Byłem już Marszałkiem Parlamentu kilkakrotnie, wprowadziłem wiele nowych zasad do legislatury Republiki Bialeńskiej. Dzięki moim projektom, pewnym pomysłom i koncepcjom wypracowaliśmy obecny system prezydencko-parlamentarny, gdzie władza wykonawcza oraz władza ustawodawcza współpracują ze sobą i się uzupełniają.

Jednak muszę uspokoić niespokojnie głowy, tym razem drastycznych zmian nie będzie. Teraz moim priorytetem będzie uruchomienie ponownie gospodarki w Republice Bialeńskiej, a nie to nie będzie łatwe zadanie, gdyż do tego zaangażować trzeba będzie wszystkich bialeńskich obywateli. Również ważną kwestią na tę kadencję będzie wygaszenie układu stowarzyszeniowego Bialenia-Brodria-Hasseland. Dzisiaj wiemy, że to ostatnie państwo, tj. Królestwo Hasselandu nie będzie zainteresowane zawarciem nowego układu stowarzyszeniowego z Republiką Bialeńską (w tym odrodzoną Federacją Brodryjską). Dlatego Naszym priorytetem teraz będzie Brodryjska Federacyjna Republika Demokratyczna. Powstał już projekt autorstwa Andrzeja Swarzewskiego o nazwie "Związek Bialenii i Brodrii". Myślę, że jedynie co pozostało do zrobienia w jego sprawie, to omówienie jego założeń na najwyższym szczeblu władz Republiki Bialeńskiej oraz Brodryjskiej Federacyjnej Republiki Demokratycznej. W pełni popieram propozycje władz Brodrii, aby podczas ewentualnego spotkania władz państw, również swój głos mogli zabrać specjaliści z różnych dziedzin.

Kończąc moją mowę wstępną, chciałbym dalej przejść do tematu debaty parlamentarnej, to znaczy: Zmiany prawne w Republice Bialeńskiej...
Chciałbym, aby każdy z Was, czyli każdy Parlamentarzysta Republiki Bialeńskiej, jako przedstawiciel Obywateli wyraził swoją opinię w kwestii dotychczasowych zmian prawnych. Należałoby na to spojrzeć już z perspektywy czasu i zastanowić się, które zmiany były potrzebne, a które nie... Co należy jeszcze poprawić, jaką koncepcję przyjąć, czy też które założenia odrzucić. Również do omówienia potrzebną są zagadnienia związana z administracją forum w odniesieniu do nowego Kodeksu Karnego. Przypominam, że miała być znowelizowana ustawa o strukturach informatycznych w kwestii uprawnień do zarządzania forum - nie do końca wiem, co autor kodeksu karnego miał do końca na myśli, ale może się ujawni.
Osobiście sądzę, że należałoby ograniczyć wpływ administratorów oraz innych członków KRI na życie polityczne. Administracja powinna być odpowiedzialna jedynie za kwestie techniczne stron Republiki Bialeńskiej, za utrzymanie na nich porządku, aktualnych informacji, czy też dokonywania konserwacji lub doskonalenia Naszego systemu informatycznego. Wszelkie inne działania związane z nadawaniem grup, zarządzaniem użytkownikami na stronach, etc. powinny należeć do urzędników.
Stąd proponowałbym nowelizację ustawy o strukturach informatycznych pod względem ograniczenia roli administratorów oraz nowelizację ustawy o Policji Krajowej, która nadawałaby możliwość policjantom "kontrolę graniczną" przy rejestracji nowych kont (mam tu na myśli aktywację konta przez policjanta po sprawdzeniu i weryfikacji podanych podczas rejestracji danych) oraz możliwość usuwania treści i osób niepożądanych na obszarze oraz w miejscach objętych jurysdykcją Republiki Bialeńskiej.
Jeśli chodzi o kwestie gospodarcze - aktualnie pracuję nad projektem dyrektywy o Federalnym Banku Związkowym dla proponowanego Sekretariatu Związku Bialenii i Brodrii. Oprócz w/w ustawy zamierzać przedstawić projekty; ustawy o umowach, ustawy o budżetach centralnych i samorządowych; ustawy o przedsiębiorstwach. Wszystko w celu uregulowania najważniejszych kwestii niezbędnych do funkcjonowania gospodarki w Republice Bialeńskiej.

Dziękuję za uwagę,
/-/ HF
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Debata parlamentarna: Zmiany prawne w Republice Bialeńskiej - przez Hewret von Thorn - 23.11.2016, 19:16:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości