Promocja zewnętrzna
Witam,

Jak wszyscy dobrze wiedzą bardzo ważnym elementem mikronacji jest promocja, bo pomaga przyciągać nowych obywateli. Jednakże promocja zewnętrzna ze względu na wysokie koszty i niską efektywność wydaje się na chwile obecna trudna, dlatego dziś chciałbym przypomnieć, że istnieje coś takiego jak promocja wewnętrzna, pośród mikronacyjnego "światka". Mnóstwo mikronacji upada, jest więc wielu obieżyświatów, przywiązanych raczej do mikronacji niż do konkretnego państwa. Wygrywa ten, który umie ich przyciągnąć. 

Można zrobić to w dwojaki sposób. Po pierwsze bezpośrednio zapraszając takie osoby - nie jest to jednak proste, bo musimy takowe osoby znać i przekonać. Poza tym może to być czasochłonne, bo do każdego trzeba podchodzić indywidualnie. Druga metoda wydaje mi się ciekawsze, bo jest to promocja na otwartych kanałach, ogólnodostępnych dla mikronautów. Są to na przykład: planeta mikronacje, strony mikronacyjne na facebooku, inne fora. Ten drugi sposób też ma wady - może być mniej skuteczny niż pierwszy, ale ma spore zalety: dociera do bardzo wielu osób naraz, nie trzeba go indywidualizować.

No tak, zadacie pytanie, ale jak się reklamować na takich szerokich pasmach? Mam kilka pomysłów. Pierwszym najbardziej oczywistym wydają się artykuły. Takie, które pozwoliły by osobom z zewnątrz: tym którzy nas nie znają poznać, a tych którzy już znają zrozumieć i lepiej poznać. Jeżeli takie artykuły pokazywały by nas jako państwo ciekawe, aktywne, żyjące - może część osób zdecydowała by przekonać się na własnym przykładzie jak to wygląda?
Mogłyby one w ciekawy sposób przedstawiać co się u nas dzieje, np. obecnie opisać koniec stowarzyszenia i nasze plany na przyszłość.

Innym pomysłem, które promuje na szeroką skale w pozytywnym świetle są międzynarodowe wydarzenia - tutaj dobrym przykładem są regaty. Fajnie by było, gdyby więcej osób od nas zaczęło tego typu akcje organizować. Jeżeli ktoś byłby chętny - mogę pomóc, doradzić - mam w tej dziedzinie spore doświadczenie. Smile 

To taki mój mały wywód na temat promocji wewnętrznej. Co o tym myślicie? Ma ktoś jakieś dodatkowe pomysły, uwagi lub chciałby czymś się zająć?
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Promocja zewnętrzna - przez Eddard Noqtern - 25.11.2016, 16:17:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości