26.11.2016, 15:49:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.2016, 15:51:35 przez Karol Medycejski.)
(26.11.2016, 15:32:51)Maciej Kamiński napisał(a): Przy takiej konstrukcji zdania pogrubiony fragment odnosi się tylko do handlu z zagranicą, do którego się nawet nie odniosłem.
Nie, przy takiej konstrukcji zdania zastrzeżenie dotyczyło obu członów, gdyż tam była koniunkcja. Logiki mój drogi nie oszukasz. Owszem, może mógłbym to napisać jaśniej i bardziej łopatologicznie, ale to już nawet można się było domyślić, że skoro Kuba nie jest państwem samowystarczalnym i nawet za komunizmu musi istnieć dość spory handel z innymi krajami (co w sumie nie stoi w sprzeczności z takim konstruktem, jakim jest komunizm), to tym bardziej będzie on trwał i w przypadku gospodarki wolnorynkowej, a zatem zastrzeżenie nie mogło dotyczyć wyłącznie całkowitego zniesienia embarga (to właśnie oznacza fraza "pełny handel z zagranicą"), ale także i zmiany gospodarczej, bez której zresztą zniesienie wszelkich barier handlowych nie jest możliwe.
(26.11.2016, 15:32:51)Maciej Kamiński napisał(a): A moja argumentacja ad personam odnosiła się wyłącznie do faktu, że podważasz coś, czego w mojej wypowiedzi nie było (czyli zaprzeczanie samemu faktowi istnienia takowych przybytków obecnie), ponieważ użyłem w niej słówka: "masowa".
A zatem uważasz, że w tym momencie to tylko bardzo jednostkowe, rzadkie, wręcz "detaliczne" przypadki? Bo to jest właśnie przeciwieństwo "masowości" zjawiska. Nawet jeżeli zastosowałem skrót myślowy, a raczej celową hiperbolę i nieco wyolbrzymiłem twój tok rozumowania, to właśnie po to by uwydatnić naiwność takiego myślenia. Kuba może nie jest tak popularnym celem jak Tajlandia, ale zapewniam cię, że seksturystyka za rządów reżimu komunistycznego, który przecież "miłuje pokój i prawa człowieka" ma się tam bardzo dobrze. I to może nawet nie wynika ze specyfiki samego ustroju a poziomu biedy, niewydolnych służb, mentalności i kultury, natomiast faktem jest, że kubańscy komuniści przesadnie z tym nie walczą. A zatem argument o tym, że po zmianie ustroju dojdzie do nagłego boomu jest po prostu inwalidą.
Jego Operacyjność
(-) Linux
![[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/5/8/11668799_hhh.PNG)
(-) Linux
-------
"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem
"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator
-------
Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?