04.12.2016, 20:34:14
Nie tylko, poprawiłem kilka błędów, usunąłem kilka skrótów myślowych, również usunąłem stwierdzenie "władza zwierzchnia należy do Narodu", w kontekście mikronacji, gdzie każdy ma pierdyliard narodowości brzmi groteskowo.
Po prostu - władza należy do obywateli.
Nowe przepisy:
- ad. 2 precyzyjnie określono możliwość odwołania przewodniczącego Izby
- ad. 3 przypadek demokracji bezpośredniej
No i drugą połowę konstytucji trzeba dokończyć.
Gdyby ktoś nie wiedział, o czym mowa: https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thre...l#pid65418
Po prostu - władza należy do obywateli.
Nowe przepisy:
Cytat:Republika Bialeńska jest państwem unitarnym o scentralizowanej władzy.- nie żadnym państwem związkowym, a państwem jednolitym.
Cytat:Władza zwierzchnia Republiki Bialeńskiej należy do obywateli.- do obywateli, a nie do fikcyjnego "narodu"
Cytat:Zabrania się równoległego sprawowania funkcji publicznych łączących uprawnienia władzy wykonawczej i ustawodawczej, z władzą sądowniczą.- dawna dyskusja o niepołączalności stanowisk.
Zabrania się sprawowania mandatu posła przez głowę państwa oraz jest zastępcę.
Cytat:Obywatelstwo Republiki Bialeńskiej uprawnia do uczestniczenia w życiu politycznym kraju, w tym możliwość sprawowania funkcji publicznych we władzach państwowych.- tutaj usunąłem obowiązek uczestnictwa w wyborach i w referendach.
Cytat:Podstawowym obowiązkiem każdego obywatela jest wierna służba narodowi i ojczyźnie, przestrzeganie obowiązującego prawa oraz aktywne uczestnictwo w życiu codziennym Republiki Bialeńskiej.- aktywne uczestnictwo od teraz obowiązkiem!
Cytat:Liczba wybieranych posłów zależna jest od liczby obywateli:Dawna dyskusja o demokracji bezpośredniej, myślę, że tutaj wprowadzilibyśmy pewien konsensus między zwolennikami, a przeciwnikami tego pomysłu.
a) Jeśli jest mniej niż 11 obywateli - wszyscy obywatele Republiki Bialeńskiej sprawują władzę w sposób bezpośredni.
b) Jeśli pomiędzy 11, a 35 obywateli - 5 posłów
c) Jeśli pomiędzy 36, a 50 obywateli - 7 posłów
d) Jeśli powyżej 70 obywateli - 9 posłów.
Cytat:Kadencja Izby rozpoczyna się z chwilą ogłoszenia wyników wyborów do Republikańskiej Izby Konsultatywnej, a kończy się w momencie ogłoszenia następnych wyników wyborów.- dotąd jest zapis, że kończy się po 6 tygodniach, ale w praktyce wiemy jak to wygląda.
Cytat:Wiceprzewodniczącego Izby wybiera Przewodniczący w ciągu 3 dni od chwili powołania na drodze uchwały.- ad. 1 obowiązek powołania Wiceprzewodniczącego
Naczelnik Izby może zostać odwołany przez posłów na wniosek Wiceprzewodniczącego Izby na drodze uchwały, gdy pozostaje nieaktywny dłużej niż 7 dni.
W przypadku określonym w lit. a) ust. 2, art. 10 Przewodniczącego Izby powołuje Prezydent Republiki Bialeńskiej na drodze postanowienia.
- ad. 2 precyzyjnie określono możliwość odwołania przewodniczącego Izby
- ad. 3 przypadek demokracji bezpośredniej
Cytat:Wynik referendum jest wiążący jeśli wzięła w nim udział co najmniej 1/3 uprawnionych.- nie wiem, czy po prostu nie znieść progu, żeby referendum zawsze było ważne. Strata tych, co nie są aktywni...
Cytat:Rada Państwa Republiki Bialeńskiej to kolegialny organ władzy wykonawczej, który prowadzi politykę wewnętrzną i zewnętrzną państwa, zajmuje się zadaniami niezastrzeżonymi dla innych organów państwowych oraz sprawuje nadzór nad instytucjami publicznymi.- tutaj cały artykuł napisałem na nowo.
W skład Rady Państwa wchodzą:
- Prezydent Republiki Bialeńskiej oraz jego zastępca,
- Ministrowie oraz wiceministrowie.
Radzie Państwa przewodniczy Prezydent Republiki Bialeńskiej.
Dany resort działającym przy Radzie Państwa tworzony przez Prezydenta na podstawie rozporządzenia, w którym to głowa państwa ustala zakres obowiązków i kompetencji poszczególnych resortów.
Mianowanie na Ministra Rady Państwa Republiki Bialeńskiej jest bezterminowe i nie podlega kadencyjności Prezydenta.
Ministrowie realizują swoje zadania za pomocą aktów wykonawczych na podstawie upoważnienia zawartego w ustawie, rozporządzeniu Prezydenta lub w innym akcie wyższego rzędu.
Cytat:Ministrowie oraz wiceministrowie powoływani i odwoływani są przez Prezydenta na drodze postanowienia, w którym to przydziela się im resort.- tu też, zniosłem te sprawozdania...
Ministrem lub wiceministrem może być wyłącznie osoba posiadająca obywatelstwo bialeńskie.
Poseł do Republikańskiej Izby Konsultatywnej może wystąpić do dowolnego członka Rady Państwa z interpelacją. Zapytanie może dotyczyć każdej sprawy związaną z polityką państwa. Adresat interpelacji zobowiązany jest udzielić szczegółowych informacji nt. przedmiotu interpelacji, a jeśli interes państwa na to nie pozwala, adresat udziela szczegółowe informacje posłom drogą prywatną.
Posłowie Republikańskiej Rady Konsultatywnej mogą wystąpić z wnioskiem o odwołanie
Obywatele Republiki Bialeńskiej mogą odwołać poszczególnego Ministra, jeśli ten godzi w interesy Republiki Bialeńskiej, zagraża bezpieczeństwu wewnętrznemu poprzez wyrażenie w referendum ogólnokrajowym wotum nieufności. W tym przypadku stosuje się artykuł 15. niniejszej Konstytucji.
Osoba, wobec której wyrażono wotum nieufności nie może zostać ponownie członkiem Rady Państwa do końca danej kadencji Prezydenta.
No i drugą połowę konstytucji trzeba dokończyć.

Gdyby ktoś nie wiedział, o czym mowa: https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thre...l#pid65418
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
![[Obrazek: fmg07.jpg]](http://i68.tinypic.com/fmg07.jpg)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
![[Obrazek: fmg07.jpg]](http://i68.tinypic.com/fmg07.jpg)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości