Nowa Konstytucja
(09.12.2016, 20:09:28)AndrzejSwarzewski napisał(a): W art. 2 ust. 1 proponuję pozostawienie odniesienia do Narodu.

To jest w sumie zmiana kompletnie kosmetyczna. Mnie osobiście bardziej odpowiada to z obywatelami, tak jak Hewret proponował, ale obojętnie. Smile

(09.12.2016, 20:09:28)AndrzejSwarzewski napisał(a): W art. 3 ust. 5 proponuję, żeby Prezydent ponownie mógł sprawować funkcję posła. To oddzielenie nie ma moim zdaniem zbytniego sensu.

To element tego rozdzielenia władzy ustawodawczej i wykonawczej. W USA Prezydent nie ma nawet inicjatywy ustawodawczej.

(09.12.2016, 20:09:28)AndrzejSwarzewski napisał(a): Dlaczego wykreśliłeś folwarki z Konstytucji w art. 9 ust. 2? :o

Była kiedyś propozycja, żeby nadawał je Lew. Ale jeśli ten pomysł upadł, to je dopiszę. Wink

(09.12.2016, 20:09:28)AndrzejSwarzewski napisał(a): Co do art. 10 to Izba Deputowanych jest niekoszerna, ale w tej sprawie uświadomi Cię zapewne Maciej. Big Grin
Co do robienia z Sejmu Rzeszy Bialeńskiej izby parlamentu państwowego również mam pewne wątpliwości. Czy mógłbym poznać Twoje argumenty?

Dlaczego niekoszerna?
Nadanie Sejmowi realnej możliwości decydowania o sobie i organizacji lenn to element tej decentralizacji, o której od dawna mówię. Do tego dochodzi ustawa o kryteriach uznania szlachcica za aktywnego - jednym z warunków będzie m.in. aktywność w swoim lennie. Poza tym konkursy między folwarkami itd. To wszystko w całości zwiększy aktywność.
No i kadencja Lwa wynosząca 6 tygodni i realne uprawnienia Lwa też dodadzą pikanterii wyborom, kampania na Lwa będzie ciekawa i w związku z tym co 6 tygodni będzie kolejny skok w aktywności.

(09.12.2016, 20:09:28)AndrzejSwarzewski napisał(a): W art. 13 ust. 1 proponuję napisać wprost, że prawo inicjatywy ustawodawczej przysługuje członkom Gabinetu Prezydenta RB, a nie Gabinetowi jako całości, żeby później nie było wątpliwości odnośnie interpretacji.

Ale o to mi chodziło. Big Grin Tak jak wyżej wspomniałem: rozdział władz od siebie. Ale również można zmienić z powrotem na Ministrów.

(09.12.2016, 20:09:28)AndrzejSwarzewski napisał(a): Nie wiem, czy dobrym pomysłem jest dokańczanie kadencji Prezydenta przez osobę stojącą najwyżej na liście sukcesji. Raczej głowa państwa powinna zostać wybrana w wyborach powszechnych.

I to także wywodzi się z amerykańskiego systemu, który jako WiN postulujemy.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nowa Konstytucja - przez Tadeusz Krasnodębski - 04.12.2016, 20:18:08

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości