09.12.2016, 20:22:06
Cytat:To element tego rozdzielenia władzy ustawodawczej i wykonawczej. W USA Prezydent nie ma nawet inicjatywy ustawodawczej.
No w sumie wobec zmniejszenia liczby posłów nie będę się upierał.
Ale w USA nie ma to żadnych konsekwencji, skoro każdy prezydent należy do jednej z dwóch największych, a więc i reprezentowanych w parlamencie partii. 
Cytat:Była kiedyś propozycja, żeby nadawał je Lew. Ale jeśli ten pomysł upadł, to je dopiszę.![]()
Chciałbym, żeby pozostało to w kompetencjach prezydenta.
Cytat:Nadanie Sejmowi realnej możliwości decydowania o sobie i organizacji lenn to element tej decentralizacji, o której mówię. Do tego dochodzi ustawa o kryteriach uznania szlachcica za aktywnego - jednym z warunków będzie m.in. aktywność w swoim lennie. Poza tym konkursy między folwarkami itd. To wszystko w całości zwiększy aktywność. No i kadencja Lwa wynosząca 6 tygodni i realne uprawnienia Lwa też dodadzą pikanterii wyborom, kampania na Lwa będzie ciekawa i w związku z tym co 6 tygodni będzie wzrost aktywności.
Przekonałeś mnie.

Cytat:Ale o to mi chodziło.Tak jak wyżej wspomniałem: rozdział władz od siebie. Ale również można zmienić z powrotem na Ministrów.
W sumie nie trzeba zmieniać. I tak nigdy nie ma problemu z przedstawieniem projektu parlamentowi.
Cytat:I to także wywodzi się z amerykańskiego systemu, który jako WiN postulujemy.
Nie znam tak dobrze amerykańskiego systemu, ale wydaje mi się, że tam tylko Wiceprezydent może dokończyć kadencję prezydencką. Mam rację?

Tak jak wyżej wspomniałem: rozdział władz od siebie. Ale również można zmienić z powrotem na Ministrów.