Odezwa w sprawie zwiększenia ilości parlamentarzystów
Cytat:To był moment mojego przebudzenia. Zdałem sobie wtedy sprawę jakie zagrożenia płyną z takiej hegemonii kół rządzących. Moją niepewność potęgowała wizja wprowadzenia dyktatury Swarzewskiego.

Hegemonia kół rządzących nie jest dobra. Powiem więcej, gdybyś wtedy nie odszedł z Jednej Bialenii, to- jak już mówiłem w prywatnej rozmowie Martinowi von Primiszowi- zapewne odszedłbym z partii, albo podjął inne działania zwiększające konkurencyjność partii.
Ale to, że jestem przeciwnikiem systemu partii dominującej (to nie to samo co system jednopartyjny, panie Sapieha!), nie oznacza, że wierzę we prowadzenie dyktatury jednej osoby. Jakoś nawet w jednopartyjnym systemie PRL-u do czegoś takiego nie doszło. Nawet autorytarny przywódca narodowo-komunistyczny, jakim był Władysław Gomułka nie wprowadził dyktatury. Z tego względu, że jest to niemożliwe. W każdej dużej partii pojawiają się frakcje i osobiste ambicje poszczególnych osób. Dlatego może pan być pewny, że swojej dyktatury nie wprowadzę. Ani nie mam takiej ambicji, ani takich możliwości.

W kwestii powiększenia parlamentu, podpisuję się pod słowami Martina.
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości