Prezydencki projekt Konstytucji BFRD
[pdf]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=5917[/pdf]

Szanowni Zgromadzeni!

Przedstawiam swój poprawko-projekt Konstytucji Brodrii.

Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć, że osobiście opowiadam się za zmianą nazwy z BFRD na Federacja Brodryjska. Tak też, już ze zmienioną nazwą, wprowadzałem własne poprawki. Postanowiłem odejść od preambuły, która moim zdaniem jest niepotrzebna. W dodatku, ta przedstawiona w projekcie Prezydenta Bołodina przypomina swój rosyjski odpowiednik, co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca. Oczywiście, sam projekt, jak i moja poprawka, bardzo mocno czerpią z Konstytucji Rosji, ale uważam, że w przypadku konstruowania przepisów lepiej wzorować się na profesjonalnym akcie prawnym. Co zaś się tyczy preambuły, to już lepiej byłoby postawić na własną wyobraźnię, ewentualnie zrezygnować z tych kilku patetycznych zdań, co też i zrobiłem.

Przechodząc do treści głównej naszej ustawy zasadniczej... Jak widzimy już pierwsze artykuły różnią się od siebie nieznacznie. W pierwszym ustępie dodałem przymiotnik "demokratyczny", dalej postanowiłem odejść od artykułów mówiących o gospodarce, zarządzaniu własnością, itp., ponieważ raz - nie mamy póki co systemu gospodarczego, a właśnie w trakcie tworzenia takowego, moglibyśmy zawrzeć wszystkie te przepisy w oddzielnej ustawie; dwa - uważam, że za bardzo odnoszą się do reala i tutaj, w mikroświecie, nie znajdą zastosowania.

Nie zawarłem także w swoim projekcie rozdziału mówiącego o ZBiB, gdyż w razie czego w stosowany będzie następujący przepis Konstytucji - "4. Porozumienia międzynarodowe zawarte przez Federację Brodryjską stanowią część jej systemu prawnego. Jeśli zawarte przez Federację Brodryjską porozumienie międzynarodowe stanowi inaczej, niż przewiduje prawo, wówczas zastosowanie mają zasady porozumienia międzynarodowego.".

Zgromadzenie Federalne... Uznałem, że wystarczy nam wyłącznie jedna izba, odpowiedzialna za władzę ustawodawczą. Uproszczą się przez to procedury i łatwiej nam będzie funkcjonować, zwłaszcza, że Brodria nie ma dużej liczby obywateli. W rozdziale związanym ze Zgromadzeniem pozwoliłem sobie dodać także zasady wyboru przewodniczącego, podstawowe procedury uchwalania ustaw federalnych i (uwaga) opis uchwalania federalnych ustaw konstytucyjnych, które występują w projekcie prezydenckim (a niestety opisu uchwalania tychże ustaw w projekcie nie ma...). Także usunąłem przepisy związane z referendum, ponieważ będzie ono, zgodnie z tym, co napisane w projekcie, dokładnie opisane w federalnej ustawie konstytucyjnej.

W rozdziale dla prezydenta - dodałem kilka artykułów, które dokładnie określają jego uprawnienia i obowiązki, np. kierowanie polityką zagraniczną, przyjmowanie przedstawicieli dyplomatycznych, itd. Nie ma w moim projekcie wzmiance o udzielaniu azylu politycznego, gdyż znowu uznałem to za kwestię "zbyt realną".

Komisja Brodryjska zmieniła nazwę na Rząd Federacji Brodryjskiej. Również trochę inaczej skonstruowałem cały rozdział dotyczący Rządu. Zmieniłem proces wyboru i uprawnienia poszczególnych członków. Również dodałem obszerny opis procesu odwoływania Rządu.

Rozdział dla władzy sądowniczej też nieznacznie zmieniłem...

W mojej "projekto-poprawce" nie ma rozdziałów opisujących: funkcjonowania samorządu terytorialnego, gdyż uważam, że jest on znowu "zbyt realnym" pomysłem, który w Brodrii - państwie o małej liczbie obywateli, kompletnie się nie sprawdzi; rozdziału poświęconego stanom nadzwyczajnym, ponieważ będą one przedstawione w oddzielnej federalnej ustawie konstytucyjnej (zawarte w moim projekcie, o dziwo, w projekcie prezydenckim też jest mowa o tym...).

Zmieniłem organy, które będą mogły zgłosić poprawki do Konstytucji oraz zmieniłem sam proces wprowadzania poprawek do Konstytucji.

W przepisach końcowych bardziej uogólniłem przepis mówiący o uchwaleniu potrzebnych aktów prawnych i zmniejszyłem okres, po upłynięciu którego wejdzie w życie Konstytucja.

To wszystko - opis pobieżny i z uwzględnieniem najistotniejszych zmian. W razie wątpliwości, proszę pytać.

Dziękuję za uwagę.
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

[Obrazek: iwamini.png?w=960]

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości