11.12.2016, 22:00:07
(11.12.2016, 19:34:10)Maciej Kamiński napisał(a): Czemu dokładnie nazwa rządu została zmieniona?
Tak jak mówiłem wcześniej: samo "Rząd" jest suche, sztuczne i bez wyrazu. Gabinet będzie brzmiał o niebo lepiej, będzie chociaż trochę wyszukany. "Rząd" jest po najmniejszej linii oporu i brzmi moim zdaniem słabo.
(11.12.2016, 19:34:10)Maciej Kamiński napisał(a): Czemu postulat zniesienia niepołączalności w zakresie władz ustawodawczej i wykonawczej nie jest w pełni spełniany?
Jedynie Prezydent nie będzie mógł być Posłem. Wciąż będzie miał prawo głosu w Sejmie Rzeszy, a nawet będzie mógł zostać Lwem Wolnogradu.
System prezydencki zakłada pełne rozdzielenie władz. Pozostawiając niepołączalność dla głowy państwa chciałem chociaż w części to zrealizować.
(11.12.2016, 19:34:10)Maciej Kamiński napisał(a): Czemu z ustawy zasadniczej wykreślono uprawnienie konduktora do nadawania folwarków, skoro pozostawiono nadawanie odznaczeń?
Wyjaśniałem już to Andrzejowi: usunąłem to z myślą o przekazaniu tego Lwowi Wolnogradu. Pomysł ten upadł, a więc w finalnej wersji ustawy, która pójdzie do Parlamentu, dopiszę tę prerogatywę.
(11.12.2016, 19:34:10)Maciej Kamiński napisał(a): Oczywiście, wszelkim zmianom funkcjonowania zamrażarki się sprzeciwiam.
W sumie patrząc obiektywnie, jakichś wielkich zmian nie ma. Izba Deputowanych (czy tam inna nazwa) praktycznie zachowa aktualne uprawnienia Parlamentu, jedynie dodamy Sejm Rzeszy jako kolejną izbę.
(11.12.2016, 19:34:10)Maciej Kamiński napisał(a): Za to propsuję podawanie głowy państwa do Sądu.
Impeachment również pochodzi z systemu common law. Rzeczywiście to bardzo dobre rozwiązanie.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski