Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji
Karolu, wyjaśnij mi proszę, jeśli będziesz tak uprzejmy, jakie niebezpieczeństwo niesie za sobą trzydniowe vacatio legis w przeciwieństwie do, załóżmy, 7-dniowego czy 14-dniowego (w tym konkretnym przypadku, kiedy nikt nie zwracał na to uwagi, a i ustawa zasadnicza była poddana pod obrady nie tylko Parlamentu, ale też obywateli na Placu Zielonym). I nie rzucaj szczytnymi ideami i rzymskimi zasadami, tylko podaj konkretne przykłady niebezpieczeństw. To nie jest jakaś moja zaczepka, tylko po prostu ja ich nie widzę. Tym bardziej, że, jak wielokrotnie już podkreślałem, 2/3 społeczeństwa i Parlament zgodziło się na takie rozwiązanie. Próbujesz podważyć wolę Narodu wyrażoną w referendum?

(27.12.2016, 11:46:55)AndrzejSwarzewski napisał(a): Jakie akty prawne zostaną jeszcze przyjęte?

Przede wszystkim Zgromadzenie Ludowe musi przyjąć ustawę o szlachcicach aktywnych, gdzie podane zostaną kryteria uznania szlachcica za aktywnego, a do czego zobowiązuje ZL Konstytucja. Następnie Sejm Rzeszy powinien przyjąć ustawę o Lwie Wolnogradu.
Mam przygotowane założenia obu aktów prawnych i wystarczą one w pełni, żeby majątki lenne, z pomocą MOiA, rozkwitły.
Poza tym uważam, że powinniśmy znowelizować m.in. ustawę o sądownictwie - nowa ustawa zasadnicza usunęła niepołączalność Ławników, więc z łatwością możemy teraz odmrozić Radę Przysięgłych. Warto też do Ordynacji Wyborczej dodać wymogi kandydata na Wiceprezydenta - w nowej Konstytucji znalazł się wreszcie przepis, że "Wiceprezydent musi spełniać warunki określone w ustawie".

(27.12.2016, 12:40:31)Maciej Kamiński napisał(a): Oficjalnie to będą wybory do Parlamentu. Dopiero po nich się zmieni mu nazwę.

Jasne. Skrót myślowy. Wink
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości