Swarzyzm
Ten postulat dotyczący wykluczenia de facto Andrzeja Swarzewskiego z pełnienia urzędu głowy państwa należy uznać za zbyt daleko idący. Ale przekonania o sprawach podążających w niewłaściwym kierunku nie ma wątpliwości. Prezydent musi stać na straży "równowagi interesów". Istnieje potrzeba właśnie takiej formuły prezydentury. Tylko tego wymagać od Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Wcześniejsza wypowiedź raczej była zastosowana w celu "upustu emocji". Tutaj nie powinno chodzić o wykluczenie kogokolwiek, ale o zawrócenie z tego szkodliwego dla całego życia publicznego kursu. To co wiem po tych kilku miesiącach działania tutaj to na pewno fakt zmiany. Republika Bialeńska się zmienia, przeobraża, ale dalej uważam, że w złym kierunku. Teraz w tej chwili sam stawiam sobie swoisty "mętlik w głowie" zastanawiając się nad rezygnacją z życia politycznego i przeniesienie się w stan spoczynku. Być może moja decyzja jest dla moich współtowarzyszy dziwna, dosyć nierozumiała, ale na dzień dzisiejszy nie widzę szansy na zmianę polityczną, choć liczę na zmianę podejścia do obywateli. Możliwe, że i ja jako człowiek nie jakaś maszyna muszę dokonać pracy u podstaw. Zamierzam "podziałać" w sferach gospodarczych.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Swarzyzm - przez Jan Kaniewski - 12.05.2014, 20:53:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości