04.01.2017, 20:33:02
(04.01.2017, 20:13:08)Bajtuś napisał(a): Proszę porównać sobie jakie warunki postawiono w propozycjach układu stowarzyszeniowego dla Hasselandu
Ale to nie było stawianie warunków (bo takie to można żądać podczas negocjacji o pokój po oficjalnej deklaracji wojny), tylko słanie propozycji potencjalnie przyszłej wizji współpracy. Jeśli jednak moje pomysły i założenia nie odpowiadały stronie hasselandzkiej, to byłem otwarty na inne propozycje. Pomimo jednak mojej deklaracji, zaproszeniem do rozmów, a potem ponagleniami, król KH, JKM Piotr Paweł de Zaym zaproponował wyłącznie tymczasowe rozwiązanie ws. jurysdykcji Republiki Bialeńskiej na wspólnym forum - co w ogóle nie mogło usatysfakcjonować Rządu Republiki Bialeńskiej. W sumie czasami czułem w ogóle brak zainteresowania i "zlewania", zwłaszcza w momencie, kiedy wysyłałem prywatne wiadomości ws. rozmów nad nowym układem do JCM Mikołaja Patryka Dostojewskiego oraz do JKM Piotra Pawła.
Faktem jest, że władze Królestwa Hasselandu w ogóle nie były zainteresowane poprawieniem ówczesnego układu stowarzyszeniowego (jednak był taki okres, kiedy to Eddard Noqtern osobiście chciał rozwiązać tę kwestię), a niedopatrzenia lub niedociągnięcia wynikłe z tej umowy mogły być na rękę państw stowarzyszonych, tudzież utrudniać wzajemne funkcjonowanie urzędów na wspólnym forum (chociażby tutaj mogę przytoczyć wyrok SL ws. stosowania się państw stowarzyszonych do wyroków SL).
A przypominam, że od tego wyroku zaczęła się cała sprawa z poprawieniem układu.
[spoiler]Nie wiem jakim dyplomatą jest Piotr Paweł de Zaym w innym świecie; być może wybitnym, ale nie przekłada to się na efektywność dyplomacji wśród mikronacji.[/spoiler]
(04.01.2017, 20:13:08)Bajtuś napisał(a): dlaczego przy jeszcze mniejszej ilości obywateli Brodri już nie protestowali?
Od już dłuższego czasu Brodria nie posiada własnych obywateli, a nieformalnie jest państwem satelickim Bialenii.
Obecnie ideą istnienia Brodrii jest utrzymanie regionu o charakterze rosyjskim. Jeśli funkcjonowanie ZBiBu nie przyniesie zamierzonych efektów, to zostanie wcielone.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
![[Obrazek: fmg07.jpg]](http://i68.tinypic.com/fmg07.jpg)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
![[Obrazek: fmg07.jpg]](http://i68.tinypic.com/fmg07.jpg)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości