02.02.2017, 17:17:11
Cytat:
Szanowni Poddani!
Ostatnimi czasy wiele było rozmów na temat przyszłości Brodrii. Zdecydowana większość widziała w nas kraj, który nie jest zdolny do normalnego funkcjonowania. Ta zdecydowana większość, tj. Bialeńczycy, chce, abyśmy stali się regionem Republiki. Prezydent Krasnodębski wyraźnie powiedział, że za jego prezydentury Bialenia będzie wyłącznie dążyć do zrobienia z nas swojej maskotki. Oznacza to, że wraz z wejściem w skład Republiki, zginiemy i stoczymy się do przepastnej otchłani martwych mikronacji. Nie widzę w tym układzie innego wyjścia. Dlatego też, chcąc utrzymać naszą państwowość, postanowiłem zerwać traktat z Bialenią, jednocześnie deklarując brak chęci do dalszej współpracy z tym krajem. Jak widać, dawni przyjaciele okazali się być kłamcami, którzy żerowali wyłącznie na Brodrii, wysysając z niej aktywność i energię życiową. Pora zakończyć ten pasożytniczy związek.
Myślałem długo nad tą decyzją i rozważałem wiele możliwości. Postanowiłem wybrać, w moim mniemaniu, najsprawiedliwszą i najodpowiedniejszą - skonfederowanie się z Królestwem Hasselandu i Slawonią. Kontaktowałem się z władzami tych krajów i ku mojej uciesze nasi nowi/dawni sojusznicy zgodzili się przyjąć nas w skład swej konfederacji. Już niedługo podpisany zostanie traktat, który powoła unię trzech państw.
Jest mi niezmiernie przykro, że przeświadczenie Bialeńczyków o swej mocarstwowości, podżegane bialeńskim nacjonalizmem, którego reprezentantem jest chociażby Andrzej Swarzewski, zmusiło mnie do zrezygnowania z tak długiej, acz, jak się niestety okazało, fałszywej symbiozy. Najjaśniejsza Brodria nie będzie postępować tak, jak sobie tego zażyczą Bialeńczycy. Ostrzegam zatem - jeżeli ktokolwiek będzie próbował kwestionować me decyzje, wtedy zostanie ukarany z największą surowością.
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej