13.02.2017, 22:50:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2017, 17:43:30 przez Maciej Kamiński.)
Drogi Marszałku,
Wysoka Izbo.
W związku z ostatnią dyskusją dot. potrzeby uznania przez Prezydenta zrzeczenia się obywatelstwa (przepisy moim zdaniem są niejasne, natomiast Poseł @"Severino Castiglioni-Faradobus" twierdzi, że zrzeczenie się jest jednostronną czynnością i nie wymaga potwierdzenia) proponuję nowelizację ustawy, która ureguluje tę kwestię. Poza tym proponowana przeze mnie zmiana uchroni w przyszłości instytucję obywatelstwa - będącą jednak dość prestiżową i istotną - przed nadużyciami (mam na myśli rezygnowanie z niego w emocjach i prośba o przywrócenie po kilku dniach, co niedawno miało miejsce w pewnym przypadku). Uważam, że Republika nie może pozwolić na takie lekceważące traktowanie więzi prawnej obywatela z państwem.
Wysoka Izbo.
W związku z ostatnią dyskusją dot. potrzeby uznania przez Prezydenta zrzeczenia się obywatelstwa (przepisy moim zdaniem są niejasne, natomiast Poseł @"Severino Castiglioni-Faradobus" twierdzi, że zrzeczenie się jest jednostronną czynnością i nie wymaga potwierdzenia) proponuję nowelizację ustawy, która ureguluje tę kwestię. Poza tym proponowana przeze mnie zmiana uchroni w przyszłości instytucję obywatelstwa - będącą jednak dość prestiżową i istotną - przed nadużyciami (mam na myśli rezygnowanie z niego w emocjach i prośba o przywrócenie po kilku dniach, co niedawno miało miejsce w pewnym przypadku). Uważam, że Republika nie może pozwolić na takie lekceważące traktowanie więzi prawnej obywatela z państwem.
Cytat:
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O OBYWATELSTWIE RB
z dnia XX lutego 2017 r.
Artykuł 1.
Art. 5 ustawy o obywatelstwie Republiki Bialeńskiej z dn. 18 sierpnia 2016 r. otrzymuje brzmienie:
Cytat:Artykuł 5.
1. Nadanie, przywrócenie lub utratę obywatelstwa Republiki Bialeńskiej stwierdza Prezydent Republiki Bialeńskiej na drodze postanowienia.
2. Utrata obywatelstwa Republiki Bialeńskiej w sytuacjach, o których mowa w art. 9 niniejszej ustawy, jest skuteczna w momencie wejścia w życie postanowienia Prezydenta Republiki Bialeńskiej stwierdzającego utratę obywatelstwa.
3. W szczególnych przypadkach, kiedy przemawia za tym dobro państwa lub ważny interes społeczny, Prezydent ma prawo odmówić stwierdzenia utraty obywatelstwa. Odmowa ta winna zostać ogłoszona w formie postanowienia bez zbędnej zwłoki.
Artykuł 2.
Niniejsza ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej ogłoszenia.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

![[Obrazek: vdUQ0qe.png]](http://i.imgur.com/vdUQ0qe.png)