Projekt ustawy o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich i Kodeksu Cywilnego
Faktycznie, to nie ten Sejm.

Cóż, ze swojej strony dziękuję Maciejkowi za to, że mnie tak chwaly. Gdyby nie było Twoich decyzji to nic by nie było. Właściwie dyskutujemy tu głównie nad sprawami nazewnictwa, stąd jego będą dotyczyły moje drobne uwagi. Jak wiecie jestem raczej zwolennikiem reform w zakresie najwyższych godności, bo jak powtarzałem wielokrotnie: grandem to może być każdy iberyjski hrabia, parem brytyjski baron, a elektorami w republice jesteśmy my wszyscy. Lorda się nie czepiam ze względu na sentyment do dzieł G. R. R. Martina. Kiedyś optowałem za systemem grecko-bizantyńskim, ostatnio opracowałem taką listę:

Autokrata
Wielki Kniaź
Kniaź
Władyka
Margrabia (Markiz)
Hrabia
Wicehrabia
Baron
Baronet
Szejk
Wolny Dziedzic
Dziedzic

Zaznaczam, że szejk jest tu ze względu na to, że odwołujemy się do Patrona pochodzącego z arabskiego kręgu kulturowego. Tych propozycji nie zamierzam jednak forsować, jeżeli nie znajdą one szerokiego poparcia. Tak to tylko zostawię.

Zamiana przodownika na stachanowca nie jest zła, chociaż mi się bardziej podoba moja wersja. Zawsze może być też brygadzista, ale jednak przodownik był w nomenklaturze komunistycznej swego rodzaju tytułem honorowym, odpowiednikiem rycerskiego, jakkolwiek to nie zabrzmi.

Nazwy lenn podobają mi się, chociaż sugeruję wykorzystanie też takich terminów, jak "kolektyw", "zjednoczenie", "spółdzielnia" (ostatnio czytałem, że w Związku Radzieckim rejestrowano tak klasztory xD), ""powszechne zjednoczenie", "kombinat" i "zrzeszenie". Tyle ode mnie, forsować niczego nie zamierzam.

(24.02.2017, 20:59:01)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): Jutro dodam swoje propozycje zmian, na pewno ostatnim tytułem szlacheckim winien być Katechon.

Zdecydowanie szanuję i popieram.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości