Projekt ustawy o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich i Kodeksu Cywilnego
No to odpowiem dokładnie tak samo, ale w mniej bezpardonowy sposób:

Cytat:Dlaczego nie możemy przyjąć, że folwark jest własnością szlachcica? Tak, wiem art. 17a KC i jakiś wyrok sprzed kilku lat. Ale jakie racje przemawiają za tym żeby prawa majątkowe na folwarkach miały tak ograniczony charakter? I dlaczego uchylamy art. 9 KC? Folwarki przestały być nieruchomościami?
Nie możemy (w sumie, to możemy, tylko ja nie chcę), ponieważ, jak wyjaśniałem to już kilkukrotnie, w moim przeświadczeniu folwark to nie zabudowanie gospodarcze, tylko tabliczka z napisem: "nadano tego a tego dnia", jak również, co także wiele razy mówiłem, jestem przeciwny łączeniu subiektywnych zasług z gospodarką, ze swej natury przy akompaniamencie demokracja dziedziną raczej uczciwą (do tego stopnia jestem o tym przeświadczony, że do teraz podtrzymuję wyrażone rok temu chęci posprzątania kont w BIW, kiedy już będzie po maturach), w jakiejkolwiek formie, a dlaczego tak uważam, to mieliśmy się okazję przekonać 11 miesięcy temu. Z tej również racji zamierzam wykreślić fragment KC zawierający ciągoty w kierunku pomieszania nadań ziemskich z majętnością przeliczalną na bialeny.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości