06.03.2017, 18:23:30
Cytat:Panie Prezydencie, nie możemy ukrywać pewnych zdarzeń i maskować stanu faktycznego.
Stanem faktycznym jest podział Brodrii. Rząd Aleksandry jest równie legalny, co rząd Iwana, a dodatkowo po stronie władzy Jej Carskiej Mości leży słuszność historyczna (Brodria jest zjednoczona z Bialenią od jesieni 2014 roku).
Cytat:Zadaniem Bialenii powinno być teraz skupienie się na odbudowaniu zaufania do naszego państwa i zachęceniu byłych obywateli do powrotu do Ojczyzny.
To staram się robić poprzez uporządkowanie spraw wewnętrznych, powołanie Rządu Jedności Narodowej i podnoszenie aktywności bialeńskiej, a także skupianie jej na kwestiach innych niż konflikt z Iwanem i Hasselandem. Liczę na Pańską pomoc w tej materii.
Cytat:Mimo walnego wpływu Aleksandry Swarzewskiej-Dostojewskiej na Pana Prezydenta, powinien Pan Prezydent przyjąć kierunek antykonfrontacyjny.
Jestem nastawiony antykonfrontacyjnie. W swoim orędziu wygłoszonym jeszcze jako p.o. Prezydenta przeprosiłem Iwana Pietrowa, Piotra Zayma, Eddarda Noqterna, Bajtusia i pozostałych. Nie chcę dalszej eskalacji konfliktu, jestem gotowy do rozmów. Jednakże kierunek antykonfrontacyjny nie może polegać na bezmyślnych ustępstwach. Towarzysz Kaniewski, Przywódca Powstania Marcowego nie cofnął się przed represjami i dzięki temu istnieje Bialenia. Ja również, pomimo swojego pokojowego nastawienia, nie będę się cofał i działał na szkodę Bialenii i naszego sojusznika - Brodrii.
Cytat:Jeśli zostanę ministrem spraw zagranicznych, Republika obierze kurs na pojednanie z Brodrią i innymi krajami.
Jeśli zostanie Pan ministrem spraw zagranicznych w czasie mojego stania na czele rządu, to wspólnie ustalimy jaki kurs obierze Republika.