11.03.2017, 18:16:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2017, 14:58:14 przez Tadeusz Krasnodębski.)
(tylko proszę mnie nie linczować za grzebanie przy ordynacji po raz n-ty)
Drogi Marszałku,
Wysoka Izbo.
Ponownie składam swój projekt, który kiedyś chciałem zawrzeć bodajże jako autopoprawka, ale wtedy się nie udało.
Wciąż jestem zdania, że Posłowie - jako przedstawiciele Narodu wybrani w demokratycznych wyborach - mają obowiązek tłumaczenia się społeczeństwu ze swoich decyzji. Niestety wszyscy wiemy, że rzeczywistość nie zawsze była kolorowa i często zdarzały się sytuacje, kiedy podczas debaty nikt się nie wypowiada, a przy głosowaniu znienacka pojawiają się sprzeciwy i dany projekt upada. Uważam, że Posłowie powinni mieć obowiązek argumentowania głosowania przeciwko danej ustawie czy uchwale, aby takie "werdykty znienacka" nie miały miejsca. No a chyba nikt nie głosuje przeciw dla zabawy, więc z napisaniem jednozdaniowego argumentu nie powinno być problemu.
Zmianę chciałem zawrzeć tylko w Regulaminie ZL, ale przejrzałem Ordynację i wtedy byłoby to z nią niezgodne - muszę więc zaproponować nowelizację obu aktów.
Drogi Marszałku,
Wysoka Izbo.
Ponownie składam swój projekt, który kiedyś chciałem zawrzeć bodajże jako autopoprawka, ale wtedy się nie udało.
Wciąż jestem zdania, że Posłowie - jako przedstawiciele Narodu wybrani w demokratycznych wyborach - mają obowiązek tłumaczenia się społeczeństwu ze swoich decyzji. Niestety wszyscy wiemy, że rzeczywistość nie zawsze była kolorowa i często zdarzały się sytuacje, kiedy podczas debaty nikt się nie wypowiada, a przy głosowaniu znienacka pojawiają się sprzeciwy i dany projekt upada. Uważam, że Posłowie powinni mieć obowiązek argumentowania głosowania przeciwko danej ustawie czy uchwale, aby takie "werdykty znienacka" nie miały miejsca. No a chyba nikt nie głosuje przeciw dla zabawy, więc z napisaniem jednozdaniowego argumentu nie powinno być problemu.
Zmianę chciałem zawrzeć tylko w Regulaminie ZL, ale przejrzałem Ordynację i wtedy byłoby to z nią niezgodne - muszę więc zaproponować nowelizację obu aktów.
Cytat:
USTAWA O ZMIANIE USTAWY - ORDYNACJI WYBORCZEJ
z dnia xx marca 2017 r.
Artykuł 1.
Do art. 16 ustawy - Ordynacji Wyborczej z dn. 24 stycznia 2017 r. z późniejszymi zmianami dopisuje się ustęp 2a:
Cytat:2a. Mandat poselski można utracić za dwukrotne zagłosowanie przeciwko danemu projektowi ustawy bądź uchwały bez wcześniejszej argumentacji swojego stanowiska sprzeciwiającego się projektowi. W takim przypadku wniosek Marszałka Zgromadzenia Ludowego o odebranie mandatu poddaje się pod głosowanie na ogólnych zasadach, a osoba której to dotyczy jest z głosowania wyłączona.
Artykuł 2.
Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej ogłoszenia.
Cytat:
UCHWAŁA ZGROMADZENIA LUDOWEGO
O ZMIANIE UCHWAŁY ZGROMADZENIA LUDOWEGO - REGULAMINU ZGROMADZENIA LUDOWEGO
z dnia xx marca 2017 r.
Artykuł 1.
Do art. 6 Uchwały Zgromadzenia Ludowego - Regulaminu Zgromadzenia Ludowego z dn. 6 stycznia 2017 r. dopisuje się ust. 4 i 5:
Cytat:4. Parlamentarzyści mają obowiązek argumentować głos przeciwko danemu projektowi ustawy lub uchwały.
5. W przypadku dwukrotnego zagłosowania przez Posła przeciwko projektowi ustawy lub uchwały bez wcześniejszej argumentacji swojego stanowiska, Marszałek Zgromadzenia może stosownym postanowieniem pozbawić go mandatu i przekazać go kolejnej osobie, w zgodzie z aktem prawnym właściwym ds. ordynowania wyborów.
Artykuł 2.
Niniejsza uchwała wchodzi w życie w momencie wejścia w życie ustawy o zmianie ustawy - Ordynacji Wyborczej z dn. xx marca 2017 r.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

![[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]](https://images.weserv.nl/?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png)