Projekt zmiany Regulaminu i ordynacji
(tylko proszę mnie nie linczować za grzebanie przy ordynacji po raz n-ty)

Drogi Marszałku,
Wysoka Izbo.

Ponownie składam swój projekt, który kiedyś chciałem zawrzeć bodajże jako autopoprawka, ale wtedy się nie udało.
Wciąż jestem zdania, że Posłowie - jako przedstawiciele Narodu wybrani w demokratycznych wyborach - mają obowiązek tłumaczenia się społeczeństwu ze swoich decyzji. Niestety wszyscy wiemy, że rzeczywistość nie zawsze była kolorowa i często zdarzały się sytuacje, kiedy podczas debaty nikt się nie wypowiada, a przy głosowaniu znienacka pojawiają się sprzeciwy i dany projekt upada. Uważam, że Posłowie powinni mieć obowiązek argumentowania głosowania przeciwko danej ustawie czy uchwale, aby takie "werdykty znienacka" nie miały miejsca. No a chyba nikt nie głosuje przeciw dla zabawy, więc z napisaniem jednozdaniowego argumentu nie powinno być problemu.

Zmianę chciałem zawrzeć tylko w Regulaminie ZL, ale przejrzałem Ordynację i wtedy byłoby to z nią niezgodne - muszę więc zaproponować nowelizację obu aktów.

Cytat:
[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY - ORDYNACJI WYBORCZEJ
z dnia xx marca 2017 r.

Artykuł 1.

Do art. 16 ustawy - Ordynacji Wyborczej z dn. 24 stycznia 2017 r. z późniejszymi zmianami dopisuje się ustęp 2a:

Cytat:2a. Mandat poselski można utracić za dwukrotne zagłosowanie przeciwko danemu projektowi ustawy bądź uchwały bez wcześniejszej argumentacji swojego stanowiska sprzeciwiającego się projektowi. W takim przypadku wniosek Marszałka Zgromadzenia Ludowego o odebranie mandatu poddaje się pod głosowanie na ogólnych zasadach, a osoba której to dotyczy jest z głosowania wyłączona.

Artykuł 2.

Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej ogłoszenia.

Cytat:
[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]

UCHWAŁA ZGROMADZENIA LUDOWEGO
O ZMIANIE UCHWAŁY ZGROMADZENIA LUDOWEGO - REGULAMINU ZGROMADZENIA LUDOWEGO

z dnia xx marca 2017 r.

Artykuł 1.

Do art. 6 Uchwały Zgromadzenia Ludowego - Regulaminu Zgromadzenia Ludowego z dn. 6 stycznia 2017 r. dopisuje się ust. 4 i 5:

Cytat:4. Parlamentarzyści mają obowiązek argumentować głos przeciwko danemu projektowi ustawy lub uchwały.
5. W przypadku dwukrotnego zagłosowania przez Posła przeciwko projektowi ustawy lub uchwały bez wcześniejszej argumentacji swojego stanowiska, Marszałek Zgromadzenia może stosownym postanowieniem pozbawić go mandatu i przekazać go kolejnej osobie, w zgodzie z aktem prawnym właściwym ds. ordynowania wyborów.

Artykuł 2.

Niniejsza uchwała wchodzi w życie w momencie wejścia w życie ustawy o zmianie ustawy - Ordynacji Wyborczej z dn. xx marca 2017 r.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt zmiany Regulaminu i ordynacji - przez Tadeusz Krasnodębski - 11.03.2017, 18:16:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości