20.04.2017, 19:00:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.04.2017, 19:07:38 przez Ametyst Faradobus.)
Na Placu Zielonym zgodnie z zapowiedzią sformułowaną przez Prezydenta Faradobusa rozpoczął się wielki bazar, na którym nabyć można wszelkiego rodzaju godności, stanowiska i tytułu. Tysiące Bialeńczyków przepycha się w stronę sceny, gdzie wyłaniani są kandydaci. Wokół gra muzyka, pije się alkohol.
![[Obrazek: pro-gaddafi1.jpg]](https://globalciviliansforpeace.files.wordpress.com/2011/08/pro-gaddafi1.jpg)
Drodzy Rodacy!
moja władza to władza wszystkich Obywateli i jej sprawowanie zamierzam powierzyć właśnie Wam. Niniejszym ogłaszam więc nabór na kluczowe stanowiska państwowe. Za chwilę przedstawię te, które trzeba koniecznie obsadzić. Jeżeli jednak ktoś uważa siebie za godnego zajęcia się jeszcze inną dziedziną - śmiało mówcie, porozmawiamy, bo zawsze warto rozmawiać.
Jestem przeciwnikiem rozbudowanej aparatury biurokratycznej, więc liczba członków rządu będzie raczej minimalna. Tak jak już wielokrotnie mówiłem szczególnie istotne jest biurko Wiceprezydenta. Ostatnie wydarzenia pokazały, że musi je zająć osoba powszechnie lubiana i szanowana, godna tej odpowiedzialności. Nie miałem swojego raning mejt, więc kandydat będzie musiał uzyskać wotum zaufania w Parlamencie. Mówiłem też, że pod koniec maja mój zastępca na sto procent przez prawie dwa tygodnie będzie musiał posiedzieć w moim fotelu. Jest o co walczyć. Gwarantuję rządową daczę, udział w przyszłym kulcie jednostki i honorowe miejsce w czasie uczt. Do tego wiceprezydent ma sporo szans na dodatkowe folwarki (patrz wyżej) i ordery.
Z ministrów na pewno powołam szefa Resortu Spraw Wewnętrznych. Będzie on między innymi uczestniczył w realizacji moich projektów związanych z nauką, samorządem, a także rozwojem propagandy. Jego kolegą będzie Minister Spraw Zagranicznych, który będzie realizował i współtworzył moją wizję stosunków z innymi mikronacjami, która jest dosyć ugodowa i neutralna. W obydwu przypadkach liczę na kompetentnych zainteresowanych. Profity mniej więcej te same, co w przypadku Wiceprezydenta.
Ważną postacią wśród moich współpracowników będzie mój osobisty sekretarz, a zarazem rzecznik prasowy. Przede wszystkim powinien on posiadać te przymioty, którymi odznacza się najwybitniejszy przedstawiciel tego fachu pan Bartłomiej Misiewicz. Mile widziane nawiązania. Za wzorowe wypełnianie obowiązków można będzie liczyć na tytuł ministra, Złoty Bialeński Krzyż Zasługi, intratny stołek w mojej firmie i wiele innych atrakcji.
Do tego dochodzą stanowiska szefa Policji i Głównodowodzącego Siłami Zbrojnymi, w których w późniejszym czasie być może zaproponuję pewne kosmetyczne zmiany. Raczej nie będę pozbawiał stanowiska kulegi Swarzewskiego, na którego zaangażowanie liczę. Co zaś się tyczy funkcji szefa armii to w oczekiwaniu na ewentualny powrót marszałka Dexa chętnie powierzę jego obowiązki doświadczonemu oficerowi z wizją. Niewykluczone jest też mianowanie stałego Głównodowodzącego.
Pozostałe działki, z których część posiadała dotąd własne resorty, podlegać będą opiece urzędników w randze wiceministrów. Od wszystkich członków mojego Gabinetu oczekuję, że będą od siebie wymagać, choćby inni od nich nie wymagali. Dodatkową motywacją mogą być moje plany związane z budową nowej dzielnicy rządowej. Posiedzenia będą odbywały się zarówno publicznie (w formie obrad), a czasem także niejawnie.
Niech zwyciężą najlepsi.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]