Nazwotwórstwo
Cytat:Sporo się bawię w PS i znam sporo tutków, ale nigdy nie mogłem znaleźć fajnego dot. map.
Ale przecież ta mapa to nie jest nic niezwykłego w PS - to po prostu użycie najprostszych tam narzędzi czyli różnych pędzli (miasto to zwykły kwadrat odpowiednim pędzlem kwadratowym naniesiony), linii, strzałek itd. Napisy nanoszone też PS, a to wszystko odpowiednio w warstwach (funkcję warstwy i grupowania warstw chyba znasz, jak się bawisz PS, podobnie jak kwestie przejrzystości warstw). To jest po prostu "dziubanina" za pomocą najprostszych funkcji PS.

Cytat:Hmm, myślę, że jakbyś się nauczył, to i z mapami regionalnymi (np. Jahołdajewszczyzny) poszłoby szybciej. Wiadomo, że Krzysztof mają w Bialenii jeszcze inne zajęcia nie będzie wykonywał ekspresowo pomniejszych map, a tak jakby Ci się chciało, to mógłbyś się też czymś zająć. Wink
Przydałoby się... Feliks zobacz sobie mapę RB i mapę mojego lenna - to jest wycinek mapy RB, powiększony i wstawiony jako warstwa tła (po pracy zlikwidowany), na której narysowałem to samo, ale już z większą szczegółowością za pomocą warstw półprzeźroczystych (potem przeźroczystość zlikwidowałem), tak aby widzieć "podkład".

Tylko jeśli byś się zabierał za mapki AJ to kolory wysokości terenu weź już takie, jakie są na tym półprodukcie mapy Anatolii - bo zmieniłem w nowej mapie RB nieco kolorystykę na taką jaka jest na mapie Anatolii.

Po prostu weź wycinek mapy RB dotyczący AJ, powiększ go np. 2-3 razy i nanieś to co jest na mapie RB, zwiększając szczegółowość... możesz dodać pomniejsze drogi, porób wsie, kształty miast możesz dać mniej symboliczne, pododawaj obiekty których na mapie RB jako całość nie wstawiałem bo byłaby "sieczka" (jakieś mniejsze zbiorniki wodne, potoki, bocznice kolejowe etc.).

Oprzyj się na tym jak się ma mapa mojego lenna (Razorno) do mapy ogólnej RB i zrób coś takiego dla AJ.

PS. I cały czas czekam na propozycję nazw na Anatolii... w weekend jadę pogrilować i popić browarki, ale po niedzieli chciałbym z mapą trochę ruszyć...
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nazwotwórstwo - przez AndrzejSwarzewski - 18.05.2014, 16:49:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości