Wielka Debata o przyszłości Rzeszy
Dziękuję Lwowi Wolnogradu za rozpoczęcie tej debaty. Cieszy mnie fakt, iż władze terenowe już biorą na siebie odpowiedzialność za sprawy lokalne, a zarazem ogólnopaństwowe.

Cel tej debaty nie jest sprecyzowany, ale można określić go jako szeroko rozumianą sanację. W moim zamyśle jest to okazja do zmiany tego, co wydaje się niepotrzebne lub funkcjonuje nienależycie, a zarazem do wprowadzenia nowych pomysłów, które usprawnią i ożywią funkcjonowanie Kolosalnego Związku. Podstawą wydaje się tu być reforma Sejmu Rzeszy, który z jednej strony powinien zostać na nowo wyłącznie organem związkowym, a nie konstytucyjnym (ale to już kwestia zmian na innym szczeblu). Moim zdaniem funkcjonowanie Sejmu blokują obecnie skostniałe regulacje, które zbyt dogłębnie regulują sposób prowadzenia obrad. Nie zawsze są okoliczności do pracy w trybie sesyjnym, a czasem wręcz przeciwnie - istnieje nagła potrzeba rozpatrzenia jednego projektu. Tego rodzaju przeszkody należy usunąć i wprowadzić prosty regulamin dopuszczający zarówno prace w formie zjazdów sejmowych, jak i bieżące rozpatrywanie ustaw.

Tu i ówdzie pojawiają się wezwania do uczynienia z Parlamentu naczelnego organu państwowego z uprawnieniami głowy państwa. Jeśli do tego dojdzie tym bardziej to właśnie w ramach Rzeszy powinno się realizować nasze ambicje, pragnienia i oczekiwania związane z kulturą, klimatem i ceremoniałem. W chwili obecnej budowa zewnętrznej pozycji Lwa Wolnogradu innych władz Rzeszy zakończyła się na projekcie herbu. Należy dokończyć to, co zaczęliśmy i podążać dalej tą ścieżką.

O mieście stołecznym mówiłem wiele w trakcie swojej kampanii wyborczej z zamierzeniem rozwinięcia go jako projektu w trakcie tej debaty. Wymaga to pracy właściwie od zera. Stolica to coś, co daje nam szerokie możliwości i duże pole do popisu. Ze strony władz Republiki będę chciał rozruszać  jej rozwój poprzez fundację nowych siedzib władz centralnych, w tym kompleksu prezydenckiego, i innego rodzaju instytucji rządowych. To jednak nie wszystko.

Już jakiś czas temu złożyłem w Sejmie Rzeszy projekt statutu miasta Temeszgad, co do którego posiadam konkretną wizję. Mam nadzieję, że w skutek tej debaty kolejnych miesięcy ów projekt nie spędzi w biurku Lwa.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości