19.07.2017, 16:16:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.07.2017, 20:13:03 przez Maciej Kamiński.)
Marszałku,
Wysoka Izbo.
Jak słusznie zauważył @"Hewret Faradobus", w ustawie o obywatelstwie mamy śmieszny wymóg pisania 6-zdaniowych uzasadnień wnioskowania o obywatelstwo. Przepis ten jest martwy i jestem święcie przekonany, że niepotrzebny, stąd też przedkładam Wysokiej Izbie projekt zmiany ustawy o obywatelstwie RB. Przy okazji zawarłem w niej rozwiązanie, że podniesienie łapki jest równoznaczne z poparciem wniosku - żeby nie czekać na wyrok Sądu w tej sprawie. Vacatio legis 48 godzin, bo i tak Akrypa pewnie złożyłby poprawkę...
Wysoka Izbo.
Jak słusznie zauważył @"Hewret Faradobus", w ustawie o obywatelstwie mamy śmieszny wymóg pisania 6-zdaniowych uzasadnień wnioskowania o obywatelstwo. Przepis ten jest martwy i jestem święcie przekonany, że niepotrzebny, stąd też przedkładam Wysokiej Izbie projekt zmiany ustawy o obywatelstwie RB. Przy okazji zawarłem w niej rozwiązanie, że podniesienie łapki jest równoznaczne z poparciem wniosku - żeby nie czekać na wyrok Sądu w tej sprawie. Vacatio legis 48 godzin, bo i tak Akrypa pewnie złożyłby poprawkę...

Cytat:
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O OBYWATELSTWIE REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ
z dn. xx 2017 r.
Artykuł 1.
Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy o obywatelstwie Republiki Bialeńskiej z dn. 18 sierpnia 2016 r. z późniejszymi zmianami.
Artykuł 2.
W art. 7 ust. 2 pkt 3 wzmiankowanej ustawy wykreśla się słowa: "o długości minimum 6 zdań".
Artykuł 3.
Do art. 8 ust. 2 wzmiankowanej ustawy dopisuje się następujące zdanie:
Cytat:Poparcie wyrazić można słownie w odrębnym poście lub korzystając z opcji "Łapka" na poście zawierającym wniosek o obywatelstwo.
Artykuł 4.
Niniejsza ustawa wchodzi w życie po upływie 48 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

![[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._33_49.png]](https://images.weserv.nl/?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgallery%2F75_23_01_16_11_33_49.png)