Projekt Konstytucji Republiki Bialeńskiej
Prezydencie, uważam poprawki za naprawdę dobre rozwiązanie. Już teraz deklaruję pełne ich poparcie. Myślę, że dopiszę je do projektu właściwego - dzięki temu wypracujemy naprawdę kompromisową Konstytucję. Jedyne moje zastrzeżenie - proponuję coś takiego: "Posłowie na wniosek Prezydenta lub z własnej inicjatywy dokonują powołania ministrów".

(20.07.2017, 11:45:44)Ametyst Faradobus napisał(a): Poza tym ciekawa jest propozycja ojca Tadeusza, aby przetestować nową Konstytucję. Sugeruję jednak zastosować w referendum większość kwalifikowaną 2/3 głosów.

Nie jestem matematykiem w żadnym razie, ale wydaje mi się, że taka opcja umożliwia rozdzielenie się głosów w taki sposób, że ani jedna, ani druga opcja nie zdobędzie 2/3 (np. 60% i 40%). Wtedy nie do końca byłoby wiadomo, co z Konstą zrobić. Zwykła większość to uniemożliwia, bo są znikome szanse na równy podział głosów.

Przy okazji, chciałbym jeszcze zaproponować dodatkowy artykuł w przepisach końcowych:

Cytat:W momencie wejścia w życie niniejszej Konstytucji wygasza się kadencję urzędującego Prezydenta Republiki Bialeńskiej oraz wyznacza się go na pełniącego obowiązki Prezydenta do czasu wyboru następcy. Zobowiązuje się także uprawniony organ do przeprowadzania niezwłocznie wyborów do Parlamentu Republiki Bialeńskiej, a kadencję urzędującego Zgromadzenia Ludowego wygasza się w momencie wejścia w życie obwieszczenia ogłaszającego wyniki przeprowadzonych wyborów parlamentarnych.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości