IV Zjazd Sejmu Rzeszy
Zamykam głosowanie. Projekt został przyjęty mocą 236 folwarków przeciw 68.

Jak już zapowiedziałem następnym punktem obrad ma być sprawa rozwoju stolicy. Dyskusja od jakiegoś czasu toczy się w biurze Lwa Wolnogradu, a w obliczu niezakończenia mojej kadencji jako prezydenta będę chciał doprowadzić sprawę do końca. Sama dyskusja zeszła na trochę inne, niż tylko rozwój stolicy, tory. Wątki te będę oczywiście chciał kontynuować na obradach Sejmu. Przyznaję, że jeszcze nie napisałem, ani nie otrzymałem projektu statutu. Stanie się to jednak w najbliższym czasie.

W samej stolicy będę chciał się zaangażować osobiście, między innymi poprzez ufundowanie nowej siedziby Prezydenta i innych gmachów użyteczności publicznej.

Co zaś się tyczy systemu samorządowego to pozostaję przy zdaniu, że najlepiej będzie powierzyć szerokie kompetencje Lwu lub powoływanemu przez niego urzędnikowi o ciekawej nazwie. Organ kolegialny (Senat? Starszyzna?) składałby się z zarządców dzielnic (w praktyce - z osób, które na bieżąco angażują się w rozwój Wolnogradu poprzez opiekę nad jego częścią) i ewentualnie z osób zameldowanych w Wolnogradzie, a nie np. w lennach. Organ ten mógłby uchylać decyzje Lwa i zarządców dzielnic z zakresu zarządzania miastem. Miałby także funkcje doradcze i wyrażałby zgodę na powołanie zastępcy.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
IV Zjazd Sejmu Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 10.08.2017, 12:13:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości