Zwiększenie puli odznaczeń
(14.08.2017, 18:43:29)Ametyst Faradobus napisał(a): Przede wszystkim trzeba umożliwić przyznawanie jednego orderu w kilku klasach, bo teraz osiąga się krzyż wielki z cudami i koniec kariery. Co do medali i odznaczeń to można dodać np. klasę złotą z mieczami, aby to jednak jakoś brzmiało.

Można po prostu zapisać w ustawie, że zdobycie odznaczenia wyższej klasy jest równoznaczne z posiadaniem klasy niższej. I zamiast zastępować odznaczenia, to nadawać je po kolei (czyli jeśli ktoś ma brąz, a zdobywa srebro, to nadaje mu się to srebro, nie usuwając brązu i tak dalej). Bo nadawanie odznaczenia niższej klasy kiedy już się posiada to samo w klasie wyższej jest moim zdaniem totalnie nielogiczne niezależnie od argumentacji.

(14.08.2017, 18:43:29)Ametyst Faradobus napisał(a): Co do odznaczenia uniwersyteckiego to ja jestem za tym, aby ustanowił je Senat UB i aby przyznawały je wyłącznie władze uczelniane, tak jak w przypadku doktoratu honoris causa.

O ile mogłoby wówczas być prezentowane pod sygnaturą obok innych orderów, to jestem za.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości