Nowa Rewolucja
Cytat:Zgadzam się z Maciejem, jeśli ktoś będzie miał chęć zająć się anektowanymi terenami, super pomysł, ale jeśli mają stać puste i bezużyteczne, to nie widzę sensu w sztucznym powiększaniu terytorium Bialenii.

Wyżej się wypowiedziałem.

Cytat:
Cytat:2) Prowadzenie agresywnej polityki zagranicznej

Co masz przez to na myśli? Psucie relacji z innymi? W jakim celu, po co i w jaki sposób? Zdecydowanie nie popieram.

Obecnie polityka zagraniczna praktycznie nie istnieje, bo ogranicza się do podpisywania pustych "traktatów o wzajemnym uznaniu", które potem nawet nie są przestrzegane. Izolacjonizm połączony z robieniem z Mikroświata kółka wzajemnej adoracji do niczego nie prowadzi. Politykę zagraniczną powinno się prowadzić w sposób mocarstwowy, aby Bialenia faktycznie mogła się uważać za mocarstwo, oraz aby inni uważali Bialenię za mocarstwo.

Cytat:
Cytat:5) Likwidacja monopoli państwowych

Ale monopoli w jakiej dziedzinie? Bo chyba nie chcesz wprowadzać kilku armii, kilku policji itd.?

Czemu nie? Jak ktoś chce na przykład założyć jakąś organizację paramilitarną, to niech zakłada. Nie należy w żadnym wypadku takich inicjatyw blokować. To samo tyczy się uniwersytetów - jak słusznie zauważył Ametyst, rynek zweryfikuje, czy obywatele będą chcieli, aby istniała jedna uczelnia, czy też założą drugą.

Cytat:
Cytat:6) Zniesienie wymogu posiadania 2 członków przez zrzeszenie

Zrzeszenie, jak sama nazwa wskazuje, zrzesza ludzi. Zrzeszanie się samemu ze sobą jest niemądre.

Może i jest niemądre, ale nie powinno być zakazywane. Poza tym problem jest w tym, iż praktycznie każdą organizację niepaństwową bialeński system prawny traktuje jako "zrzeszenie".  Podczas gdy jak ktoś chce na przykład założyć jakąś organizację pozarządową, którą będzie się sam zajmował, to nie należy mu tego uniemożliwiać.

Cytat:
Cytat:8) Likwidacja lenn i zastąpienie go w całości przez wolne miasta, które mogłyby stawać się coraz większymi regionami autonomicznymi w miarę ich rozwoju i uzyskiwania kolejnych folwarków

Zmiana jak dla mnie czysto kosmetyczna, poza nazewnictwem nic nie zmieni

Zmieni, napisałem wyżej, jak ja to widzę.
[Obrazek: XKCp683.png]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nowa Rewolucja - przez Gaudius van der Cathair - 19.08.2017, 16:35:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek: