26.08.2017, 20:58:33
![[Obrazek: Conference-podium-microphone-featured-image-620x300.jpg]](http://www.avoiceformalestudents.com/wp-content/uploads/2015/10/Conference-podium-microphone-featured-image-620x300.jpg)
Godzina 21:00 zbliżała się wielkimi krokami. Wszyscy Goście przybyli na Konferencję Szkół Wyższych z niecierpliwością oczekiwali na moment jej rozpoczęcia w Białej Sali Uniwersytetu Bialeńskiego. Wreszcie do mównicy podszedł Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego Taddeo de Medici. Rozmowy ucichły, a wszystkie oczy skierowały się w kierunku mężczyzny. Taddeo łyknął troszkę wody, policzył do dziesięciu i rozpoczął swoją mowę.
Cytat:
Wasze Magnificencje Rektorzy,
Wielmożni Doktorzy, Doktorzy Habilitowani i Profesorowie,
Szanowni Goście.
W imieniu Uniwersytetu Bialeńskiego pragnę serdecznie powitać wszystkich przybyłych na Konferencji Szkół Wyższych. Przede wszystkim kieruję do Państwa wyrazy wdzięczności za przyjęcie mojego zaproszenia. Mam nadzieję, że droga z tak wielu zakątków Pollinu nie była zbyt nużąca i każdy z Szanownych Gości zechce, po wypiciu mocnej kawy, uczestniczyć w przygotowanych na Konferencję panelach dyskusyjnych.
Chęć zorganizowania spotkania przedstawicieli uczelni wyższych całego mikroświata towarzyszy mi od momentu objęcia funkcji Rektora Uniwersytetu Bialeńskiego. Nie ulega wątpliwości, że szkolnictwo wyższe w naszym małym, mikronacyjnym środowisku nie ma się zbyt dobrze. Każdy z nas tu obecnych może zaobserwować to w swojej Ojczyźnie - kadra profesorska nie jest duża, wykładowcy nieczęsto prezentują wykłady, a studenci nie biją się o możliwość podjęcia nauki. Samemu ciężko byłoby, moim zdaniem, znaleźć rozwiązanie na ten problem, z jakim borykają się v-uczelnie. Jestem przekonany, że spotykając się w większym gronie i podejmując aktywną dyskusję, uda się znaleźć przepis na popularyzację v-nauki. Dlatego z nadzieją patrzę na rozpoczynającą się dzisiaj Konferencję Szkół Wyższych i byłbym niesamowicie szczęśliwy, gdyby ustalenia, jakie padną podczas niej, przyczyniły się do znaczącego rozwoju szkolnictwa wyższego.
Zanim przejdę do kwestii organizacyjnych, chciałbym podziękować osobom najbardziej zaangażowanym w przygotowanie Konferencji. Panowie, Wasza pomoc i dobra rada okazały się nieocenione i Uniwersytet Bialeński jest wdzięczny za okazane wsparcie. Dziękuję @"Maciej Kamiński" i @"Ametyst Faradobus" za przygotowanie atrakcji dla uczestników Konferencji. Dziękuję także @"Wilhelm Orański" za stworzenie logo. Wreszcie, dziękuję @"Paolo Carlo de Medici y Zep" za tak częste doradzanie mi w kwestii szczegółów organizacyjnych wydarzenia.
Dyskusja konferencyjna prowadzona będzie równolegle w kilku blokach tematycznych. Panele dyskusyjne w postaci odpowiednich wątków utworzone zostaną w dziale Białej Sali po inauguracji Konferencji. Zachęcam wszystkich do wypowiadania się w nich. Ponadto, jeśli ktoś stwierdzi, że powinniśmy pochylić się nad czymś jeszcze - proszę się nie krępować i śmiało zakładać kolejne tematy dyskusyjne. Gdy dyskusje w wątkach umilkną i stwierdzimy, że porozmawialiśmy już o wszystkim, co było przewidziane, zaproszę wszystkich z Państwa na uroczystość podsumowania i zamknięcia Konferencji.
Zakańczając, chciałbym podzielić się z Państwem cytatem, który może nie jest ściśle związany z tematyką i celem Konferencji, ale dotyczy uniwersytetów i bardzo mi się spodobał. Są to słowa amerykańskiego historyka i pisarza, Shelby'ego Foote: "A university is just a group of buildings gathered around a library. The library is the university".
Szanowni Państwo, życzę nam, abyśmy jak najlepiej spożytkowali czas naszego spotkania. Aby v-nauka wkroczyła w okres świetności i prosperity.
Teraz serdecznie proszę o zabranie głosu @"RCA".
Rektor Taddeo de Medici opuścił scenę i skierował się na swoje miejsce. Do mównicy podszedł prof. Robert von Thorn powitany brawami.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

![[Obrazek: ?url=funkyimg.com%2Fi%2F2w7EM.png]](https://images.weserv.nl/?url=funkyimg.com%2Fi%2F2w7EM.png)